Pleuralna hidatidoza kao posledica intrapulmonalne ehinokokoze - Čampar, Branko; Babić, Blagoje; Vukmirović, Mihailo (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod. Hidatidne ciste se najčešće nalaze u jetri i plućima, dok su druga mesta retko zastupljena. Pleuralna hidatidoza, bilo primarna ili sekundarna, retko se viđa u kliničkoj praksi. Prikaz bolesnika. U ovom radu prikazana je bolesnica stara 33 godine, koja se javila na pregled zbog kašlja i otežanog disanja. Prvi rendgenski snimak grudnog koša pokazao je veliki pleuralni izliv sa desne strane. Na pleuralnu hidatidozu posumnjalo se na osnovu nalaza kompjuterizovane tomografije grudnog koša. Na desnoj strani grudnog koša izvršene su torakotomija i cistektomija. Albendazol je primenjivan postoperativno tokom šest meseci, a tokom tog perioda testovima za ispitivanje funkcije jetre i ultrazvukom abdomena nisu utvrđene abnormalnosti. Zaključak. Ovaj slučaj naglašava da na pleuralnu hidatidozu treba posumnjati kod bolesnika sa pleuralnim izlivima i velikim cističnim formacijama uočenim na radiološkim snimcima, naročito u endemskim područjima.
Keywords: albendazol; dijagnoza; ehinokokoza; crna gora; pleura; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska.