Od „Skakača u Mejnu” do „Dečaka iz Pariza“: život Georges Gilles de la Tourette-a i prvi opis bolesti tikova - Damjanović, Radomir; Jovanović, Nikola; Aleksić , Dejan; Stamenović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Godine 1885, francuski neuropsihijatar dr Georges Gilles de la Tourette prvi je opisao bolest tikova. Njegov uspeh nije bio neočekivan, jer je bio učenik čuvenog neurologa dr Jean-Martin Charcot-a. Georges Gilles de la Tourette rođen je 30. oktobra 1857. godine u mestu Sen Žerve le Troa Kloše u Francuskoj, kao najstarije od četvoro dece. Odmah nakon diplomiranja 1881. godine, otišao je u Pariz na dalje usavršavanje. Posebno su ga interesovale histerija, psihoterapija i hipnotizam. Revidirajući članak pod nazivom „Eksperimenti sa ‘Skakačima iz Mejna’ ”, zaključio je da sličan poremećaj postoji u različitim kulturama širom sveta. Ubrzo je opisao dodatne znake sindroma, uključujući neartikulisane zvuke, eholaliju i koprolaliju i naglasio naslednu prirodu bolesti. Pronicljiv i posvećen, ali i nagle naravi i arogantan, Georges Gilles de la Tourette bio je inspirativan lekar i učitelj. Ostavio je značajan trag u proučavanju nevoljnih pokreta, naročito kroz opis sindroma koji će kasnije biti poznat kao Turetov sindrom. Opis ovog sindroma predstavlja samo deo njegovog doprinosa neurologiji i psihijatriji. Njegov rad, često dočekivan i sa divljenjem i sa kritikama, odražava složenost njegove ličnosti i izazove sa kojima se suočavao u profesionalnom životu.
Keywords: diskinezije; istorija medicine; istorija, 19. vek; turetov sindrom.