Aktinomikoza pluća – dijagnostička dilema - Živković, Vladan; Šarac, Sanja; Popović, Svetlana; Zarić, Miloš; Ristić, Saša; Kostovski, Vanja; Pešić, Jasna; Nikolić, Bojan; Rakonjac, Bojan; Vuković, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod. Aktinomikoza pluća je hronična zapaljenska infektivna bolest koju izaziva anaerobna i/ili mikroaerofilna bakterija iz roda Actinomyces spp. Izaziva nespecifične simptome kod bolesnika i daje atipičnu kliničku i radiografsku sliku. Veoma je retka i karakteriše je stvaranje apscesa i fistula u plućima, ili lokalna fibroza. U diferencijalnoj dijagnozi moraju se razmotriti bolesti i patološka stanja od tuberkuloze pluća do neoplastičnog procesa u plućima. Prikaz bolesnika. Predstavljamo 39-godišnjeg bolesnika sa infiltrativnom promenom u gornjem delu desnog plućnog krila i nespecifičnim simptomima. Kod ovog bolesnika, aktinomikoza je patohistološki dokazana posle hirurške intervencije. U periodu od nešto više od mesec dana, dva puta su urađene multidetektorska kompjuterizovana tomografija grudnog koša i bronhoskopija sa transbronhijalnom biopsijom i bronhijalnim brisom. U početku se nije sumnjalo na aktinomikozu pluća. Nakon atipične resekcije tumorske mase u gornjem delu desnog plućnog krila i histopatološki dokazane infekcije, bolesnik je lečen antibiotskom terapijom u trajanju od 6 meseci. Sprovedena su dalja ispitivanja da bi se potvrdila moguća primarna ili sekundarna imunodeficijencija. Zaključak. Kod bolesnika sa nespecifičnim promenama u plućnom parenhimu treba sumnjati i na aktinomikozu, a nakon dijagnoze potrebno je dopuniti ispitivanje kako bi se potvrdila ili isključila imunodeficijencija.
Keywords: actinomyces; aktinomikoza; biopsija; bronhoskopija; dijagnoza; tomografija, kompjuterizovana, multidetektorska; torakoskopija.