Istovremena procena nivoa TNF-α, TIM-1 i TLR4 u plazmi kao prediktora težine alergijskog rinitisa - Zhou, Lijun; Shi, Chenke; Yuan, Feng (Vojnosanitetski pregled, 2026)
Uvod/Cilj. Alergijski rinitis (AR) je hronično zapaljenje nosne sluznice izazvano dejstvom alergena. Do sada se pokazalo da su pojedini biomarkeri, kao što je ukupni imunoglobulin E (IgE), mogući pokazatelji za procenu težine AR. Cilj rada bio je da se proceni vrednost istovremenog određivanja nivoa faktora nekroze tumora (tumor necrosis factor-TNF)-α, T-cell immunoglobulin and mucin domain (TIM)-1 i toll-like receptora 4 (TLR4) kao prediktora težine AR. Metode. U studiju su uključene dve grupe ispitanika: AR grupa – ARG (n = 96), koju su činili bolesnici lečeni od marta 2021. do maja 2023. godine, i kontrolna grupa – KG (n = 60), koju su činile zdrave osobe koje su tokom istog perioda bile pregledane od strane lekara. Nivoi TNF-α, TIM-1 i TLR4 upoređivani su između ARG i KG i analizirana je njihova povezanost sa težinom bolesti. Rezultati. Logistička regresiona analiza pokazala je da su povišen broj eozinofila i povišeni nivoi IgE, TNF-α, TIM-1 i TLR4 nezavisni faktori rizika od pojave umerenog do teškog AR (odds ratio > 1, p < 0,05). Površine ispod receiver operating characteristic krive za nivoe TNF-α, TIM-1 i TLR4 u plazmi u predviđanju težine bolesti iznosile su 0,889, 0,831 i 0,842, redom, dok je prediktivna vrednost kombinacije markera dostigla 0,932, što ukazuje na odličan dijagnostički učinak. Zaključak. Istovremeno merenje nivoa TNF-α, TIM-1 i TLR4 u plazmi pruža nov i pouzdan pristup za predviđanje težine AR. Procena njihove kombinacije pokazuje veću prognostičku tačnost od procene pojedinačnih markera, nudeći potencijalnu vrednost za stratifikaciju bolesti i donošenje kliničkih odluka.
Keywords: immunoglobulini; prognoza; rinitis, alergijski; bolest, indeks težine; faktor nekroze tumora-alfa.