Validnost i pouzdanost A-testa u proceni funkcionalnog kapaciteta obolelih od srčane insuficijencije - Ilić, Dejan; Tomić, Dragana; Djurdjević, Jovana; Obradović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Pre početka rane rehabilitacije, potrebno je obolelima od srčane insuficijencije (heart failure – HF) uraditi procenu funkcionalnog statusa. Iako je Bartelov indeks (BI) dobro poznat, nedavno je u širu kliničku praksu uveden A-test, osmišljen primarno za pacijente iz oblasti traumatologije i ortopedije. Cilj studije bio je da se ispita validnost i pouzdanost A-testa za procenu funkcionalnog stanja obolelih od HF. Metode. U studiju su bili uključeni oboleli od HF, pripadnici oba pola, bez obzira na starost ili ejakcionu frakciju leve komore, klasifikovani prema New York Heart Association (NYHA) I–IV klase, sa rezultatima ≥ 24 na mini-testu mentalnog stanja (Mini-Mental State Examination – MMSE), koji su testirani svakog dana u isto vreme. Dva iskusna viša fizioterapeuta su vršila testiranje i odvojeno popunjavala A-test i BI. Rezultati. Studijom je obuhvaćeno ukupno 77 bolesnika, dve trećine muškog pola, prosečne starosti 72 godine i prosečne ejekcione frakcije 41,83% [standardna devijacija (SD) = 11,46]. Prosečna NYHA klasa na prijemu iznosila je 2,75 (SD = 1,05) a na otpustu 2,42 (SD = 1,12), što je predstavljalo statistički značajno poboljšanje (Z = -4,914, p < 0,001). Validnost sadržaja potvrđena je niskim efektima poda (minimalni skor = 2,0%) i plafona (maksimalni skor = 10,8%), širokim opsegom vrednosti skorova (0–50) i odgovarajućom distribucijom skorova. Konkurentna validnost je potvrđena jakom korelacijom između A-testa i BI (ρ = 0,991,  p
Keywords: srce, insuficijencija; fizikalna terapija; testovi, prognostička vrednost; rehabilitacija.