Povezanost metaboličkog sindroma sa karakteristikama kolorektalnih adenoma - Damjanov, Dimitrije; Savić, Željka; Latinović Bošnjak, Olgica; Krnetić, Žarko; Vračarić, Vladimir; Janjić, Nebojša; Dejanović, Božidar (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Metabolički sindrom (MetS) je povezan sa povećanim rizikom od razvoja kolorektalnog karcinoma (KRK). Međutim, podaci o njegovoj povezanosti sa kolorektalnim adenomima (KRA), primarnim prekanceroznim lezijama, ostaju nedovoljno jasni i ograničeni u određenim regionima. Cilj rada bio je da se ispitaju karakteristike i raspodela KRA kod bolesnika sa i bez MetS-a. Metode. Sprovedena je studija preseka koja je obuhvatila 80 bolesnika obolelih od KRA, od kojih je 40 imalo MetS (MetS grupa), dok 40 nije ispunjavalo kriterijume za MetS (kontrolna grupa). Prikupljeni su i upoređeni između dve grupe demografski podaci, faktori rizika za KRK (pušenje, konzumacija alkohola, porodična anamneza KRK), zaštitni faktori (upotreba acetilsalicilne kiseline i nesteroidnih antiinflamacijskih lekova, fizička aktivnost), kao i karakteristike polipa (veličina, broj, lokalizacija i stepen uznapredovalosti). Dijagnoza KRA postavljana je histološkom analizom uzoraka polipa dobijenih tokom kolonoskopije. Dijagnoza MetS postavljena je ukoliko su bila prisutna tri ili više sledećih kriterijuma: povećan obim struka (≥ 94 cm kod muškaraca, ili ≥ 80 cm kod žena); hipertrigliceridemija (≥ 1,7 mmol/L); nizak nivo high-density lipoprotein–HDL holesterola (
Keywords: adenom; crevo, debelo; kolon, neoplazme; metabolički sindrom; polipi; faktori rizika