Procena regenerativne efikasnosti titanijumom-pripremljenog fibrina obogaćenog trombocitima u lečenju gingivalne recesije: sistematski pregled i meta-analiza: Т-ПРФ гингивална рецесија - Систематски преглед и мета-анализа - Gummaluri, Shiva Shankar; Gurumoorthy, Kaarthikeyan; Damera, Trinath Kishore; S S, Sai Karthikeyan; Pavan Kumar, Sandhya; Gidijala, Naven Vital Kumar (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Titanijumom-pripremljen fibrin obogaćen trombocitima [titanium-prepared platelet-rich fibrin (PRF) – T-PRF] smatran je novim koncentratom trombocita koji se danas često koristi u stomatologiji. Cilj rada bio je da se ispita regenerativna efikasnost T-PRF u lečenju gingivalne recesije (GR). Metode. Ovim sistematskim pregledom i meta-analizom izvršena je sveobuhvatna pretraga u bazama podataka PubMed, Scopus, Embase, Web of Science, Google Scholar i Cochrane. Predmetne odrednice iz medicine (Medical Subject Headings) kao što su ‘platelet-rich fibrin’, ‘platelets’, ‘gingival recession’, ‘titanium’ i ‘root coverage’ su korišćene radi utvrđivanja konačnog skupa radova uključenih u studiju. Za statističku analizu korišćen je softver Review Manager. Vrednost p ≤ 0,05 smatrana je statistički značajnom. Rezultati. U sistematski pregled ukupno je uključeno šest studija, od kojih su tri ispunjavale kriterijume za meta-analizu. Sistematski pregled ukazao je na to da je T-PRF superioran biomaterijal u lečenju GR i pokazao rezultate koji su bili uporedivi sa zlatnim standardom – transplantatom vezivnog tkiva (TVT). Međutim, u meta-analizi sa praćenjem od šest meseci, za srednju širinu pokrivenosti  korena, kombinovana veličina efekta u tri studije sa 272 učesnika iznosila je standardizovanu srednju razliku od 0,07 (-0,17, 0,31), što ukazuje na to da nema značajne razlike između intervencija. Za srednju dubinu pokrivenosti korena, kombinovana veličina efekta iznosila je 0,50 (-0,71, 1,70), što takođe pokazuje neznačajan trend u korist jedne intervencije u odnosu na drugu. Zaključak. Uzimajući u obzir ograničenja, ovaj sistematski pregled ukazuje na klinički poboljšane ishode primenom T-PRF. S druge strane, meta-analiza nije pokazala bilo kakvu značajnu prednost T-PRF u odnosu na TVT ili PRF.
Keywords: baze podataka; gingiva, povlačenje; meta-analiza; plazma bogata trombocitima.