Povezanost odnosa trombocita i limfocita sa sepsom na osnovu baze podataka MIMIC-IV - Zhao, Hui; Wang , Kai; Li , Zhiheng; Mao , Lili; Miao , Jinli; Sun, Yan (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Sepsa je potencijalno smrtonosno stanje koje se ubraja među najteže zdravstvene poremećaje širom sveta i rezultira povišenom stopom smrtnosti. Cilj rada bio je da se ispita korelacija između ishoda sepse kod bolesnika i odnosa trombocita i limfocita (TLO), uključujući mortalitet i dužinu boravka u jedinici intenzivne nege (JIN), uzimajući u obzir relevantne demografske i kliničke faktore. Metode. U ovoj retrospektivnoj studiji, korišćene su informacije iz baze podataka Medical Information Mart for Intensive Care (MIMIC)-IV. Bolesnici sa sepsom bili su anonimni, a njihove TLO vrednosti izračunate su po prijemu. Za procenu odnosa između TLO i moratliteta korišćeni su modeli multivarijantne logističke regresije, uz prilagođavanje za varijable koje mogu da utiču na rezultat kao što su starost, pol, komorbiditeti i vitalni znaci. Pored toga, analizirana je povezanost između TLO i dužine boravka na JIN korišćenjem modela linearne regresije. Rezultati. Ova studija obuhvatila je 4 624 bolesnika sa sepsom. Više vrednosti TLO značajno su korelisale sa smanjenom verovatnoćom preživljavanja u modelu bez prilagođavanja [Model 1 – odds ratio (OR): 0,890, 95% confidence interval (CI): 0,810–0,970, p < 0,001]. Ova povezanost ostala je značajna nakon prilagođavanja za demografske faktore (Model 2 – OR: 0,920, 95% CI: 0,850–0,995, p < 0,001), komorbiditete i biohemijske parametre (Model 3 – OR: 0,880, 95% CI: 0,800–0,960, p = 0,0273) i vitalne znake (Model 4 – OR: 0,860, 95% CI: 0,780–0,940, p = 0,0301). Štaviše, naše analize su pokazale trend ka produženom boravku u JIN kod viših vrednosti TLO, iako ta povezanost nije dostigla statističku značajnost. Preživeli su bili mlađi (medijana starosti 63,37 vs. 70,84 godine) i imali su niže Charlson Comorbidity Index (CCI) rezultate (medijana CCI 4,00 vs. 6,00, p < 0,001) u poređenju sa onima koji nisu preživeli. Zaključak. Rezultati ukazuju da viši nivoi TLO korelišu sa većim stopama smrtnosti kod bolesnika sa sepsom, što naglašava potencijal TLO kao prediktivnog biomarkera. Uočeni trend ka produženom boravku u JIN kod viših vrednosti TLO zahteva dalja istraživanja. Model 4, koji uključuje demografske faktore, komorbiditete, biohemijske parametre i vitalne znake, pokazao je najjaču vezu između TLO i mortaliteta, što sugeriše da bi mogao biti klinički najkorisniji model za predviđanje ishoda sepse. Uključivanje TLO u okvire za procenu rizika i donošenje odluka u vezi sa terapijom može poboljšati lečenje sepse i ishode stanja bolesnika.
Keywords: biomarkeri; trombociti; intenzivna nega, odeljenja; limfociti; mortalitet; sepsa