Dvoprostorni farmakokinetički model itrakonazola nakon oralne primene jedne doze leka – razlike među polovima - Miljković, Milijana; Kovačević, Aleksandra; Mikov, Momir; Stanojković, Tijana; Dragojević Simić, Viktorija (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Itrakonazol (ITZ) je široko korišćen antimikotik koji ima veoma varijabilnu farmakokinetiku (FK), što je rezultat same prirode molekula leka, kao i uticaja više faktora. Jedan od faktora uticaja je pol, ali njegov značaj još uvek nije potvrđen. Cilj rada bio je da se ispita uticaj pola na FK ITZ-a primenom dvoprostornog modela, koji je dobijen nakon primene leka per os, u jednoj dozi, na pun želudac kod zdravih ispitanika oba pola. Metode. Prethodno sprovedena studija bioekvivalencije dve oralne farmaceutske formulacije ITZ-a od 100 mg kod 38 zdravih učesnika (22 muškarca i 16 žena) rezultirala je sa 114 setova plazma koncentracija ITZ-a. Od toga је u ovoj studiji analizirano 64 seta (40 od muškaraca i 24 od žena) korišćenjem softvera Kinetica, jer je njihovom primenom dobijen dvoprostorni model. Koncentracije ITZ-a u plazmi bile su određene prethodno validiranom metodom tečne hromatografije sa masenom spektrometrijskom detekcijom. Statističke analize u SPSS-u obuhvatale su Mann-Whitney U i Fisher-ov egzaktni test za poređenje grupa, kao i Spearman-ovu korelacionu analizu odnosa parametara. Rezultati. Slabija resorpcija ITZ-a otkrivena je kod ženskog pola u odnosu na muškarce, a praćena je i razlikama koje su se pojavile u procesu distribucije leka iz centralnog u periferni prostor i obrnuto. Šta više, postoje razlike i u eliminaciji ITZ-a među polovima, koja je efektivnija kod žena. Ovo nije samo rezultat izraženijeg efekta prvog prolaza, već je povezano i sa terminalnom fazom eliminacije nakon oralne primene leka. Zaključak. Primena dvoprostornog modela ITZ-a nakon njegove primene u jednoj dozi per os kod zdravih učesnika u istraživanju omogućila je detaljniji uvid u varijabilnu FK ovog leka, kao i u razlike koje postoje među polovima.
Keywords: oralna primena; lekovi, odnos doza-odgovor; itrakonazol; farmakokinetika; pol, faktor.