Korelacije solubilnog TRAILR4, broja belih krvnih zrnaca i 25-hidroksivitamina D i akutne respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva kod dece - Wu, Lianfang; Chen, Zhengjie; Hu, Jiakai (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Brza dijagnoza i smernice za lečenje akutne infekcije gornjih disajnih puteva (acute upper respiratory infection – AURI) predstavljaju izazov zbog teškoća u prikupljanju uzoraka i visokih zahteva za laboratorijske uslove. Cilj rada bio je da se ispitaju korelacije između solubilnog receptora 4 apoptoza-indukujućeg liganda povezanog sa faktorom nekroze tumora (soluble tumor necrosis factor-related apoptosis-inducing ligand receptor 4 – sTRAILR4), broja belih krvnih zrnaca (white blood cell – WBC) i 25-hidroksivitamina D –[25(OH)D] i AURI kod obolele dece. Metode. Ukupno 80 dece obolele od AURI lečene od januara 2022. do januara 2023. godine, uključeno je u ispitivanu grupu. Još 80 zdrave dece koja su u istom periodu bila podvrgnuta fizičkim pregledima uključeno je u kontrolnu grupu. Izmereni su nivoi sTRAILR4 i 25(OH)D u serumu i broj WBC. Konstruisane su Receiver operating characteristic – ROC krive kako bi se analizirale prediktivne vrednosti nivoa sTRAILR4 i 25(OH)D u serumu i broja WBC za AURI. Za multivarijantnu analizu korišćena je bezuslovna logistička regresija stepwise metodom. Rezultati. U poređenju sa kontrolnom grupom, ispitivana grupa je imala značajno povišen nivo sTRAILR4 i broj WBC i smanjen nivo 25(OH)D (p < 0,05). Površine ispod ROC kriva nivoa sTRAILR4 i 25(OH)D i broja WBC bile su 0,893, 0,765, 0,937, redom, što ukazuje na to da su prediktori AURI. Povišeni nivo sTRAILR4 (≥ 88,751 pg/mL), broj WBC (≥ 10,223 × 109/L), zajedno sa smanjenim nivoom 25(OH)D(≤ 48,943 nmol/L) identifikovani su kao značajni faktori koji utiču na AURI (p < 0,05). Nivo sTRAILR4 i broj WBC bili su u pozitivnoj korelacji sa AURI, dok je nivo 25(OH)D imao negativnu korelaciju (p < 0,05). Zaključak. Deca obolela od AURI imaju značajno viši nivo sTRAILR4 i broj WBC i niži nivo 25(OH)D, u odnosu na zdravu decu. Pored WBC, sTRAILR4 i 25(OH)D mogu imati ulogu u proceni infekcije gornjih disajnih puteva u pedijatrijskoj populaciji.
Keywords: deca; leukociti; respiratorni trakt, infekcije; faktor nekroze tumora – alfa; vitamin d