Procena efikasnosti obuke za Taktičko zbrinjavanje ranjenika u borbi za nemedicinsko vojno osoblje u Turskoj - Bayramoglu, Burcu; Kaplan Zamanov, Betül; Güzel Öztürk, Sinem; Kaftancı, Ismail; Tayfur, Ismail (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Protokoli Taktičkog zbrinjavanja ranjenika u borbi (Tactical Combat Casualty Care – TCCC) su protokoli za zbrinjavanje osoba sa povredama koji se koriste na bojnom polju sa ciljem sprečavanja smrti u prvim satima nakon povrede. U Turskoj, propis zahteva da pripadnici obezbeđenja i bezbednosnih snaga prođu obuku iz TCCC. Ovu obuku nemedicinskom vojnom osoblju (VO) pružaju specijalizovani vojni i civilni zdravstveni radnici u raznim bolnicama. Protokoli TCCC uključuju standardizovane intervencije kroz protokole kao što su protokol za kontrolu disanja, cirkulacije i prevenciju i zbrinjavanje masivnog krvarenje i povreda glave/hipotermiju (Massive hemorrhage, Airway, Respiration, Circulation, Hypothermia/Head injury – MARCH) i vojni protokol za akutnu procenu potresa mozga (Military Acute Concussion Evaluation – MACE) da bi se osigurala doslednost u zbrinjavanju trauma. Cilj rada bio je da se proceni efekat TCCC na VO koje je prošlo obuku. Metode. U studiju je bilo uključeno VO koje je prošlo TCCC obuku u bolnici Sancaktepe u Istanbulu u dva vremenska perioda, i to od 7. marta do 13. maja 2022. i od 3. oktobra do 2. decembra 2022. godine. Dobrovoljcima koji su pristali da učestvuju u istraživanju postavljena su pitanja iz upitnika, u vezi sa različitim medicinskim stanjima, u cilju procene promena u njihovom znanju i veštinama pre i posle obuke. Mišljenje učesnika o obuci prikupljeno je i pre i posle završene obuke. Pored pitanja iz ankete, učesnici su zamoljeni da iznesu svoje stavove i sugestije o obuci putem pitanja otvorenog tipa. Rezultati. U studiju je bilo uključeno ukupno 49 dobrovoljaca životnog doba između 23 i 35 godina. Utvrđeno je statistički značajno povećanje nivoa znanja i veština nakon obuke u odnosu na stanje pre obuke (p < 0,001). Učesnici su zaključili da je obuka bila korisna i istakli da bi se stečena znanja i veštine mogli primeniti u realnim situacijama na terenu. Zaključak. Sprovođenje TCCC obuke pomoći će VO da efikasno primeni spasonosnu pomoć u borbenim uslovima čime će se smanjiti smrtnost i invaliditet među povređenima. Pored toga, TCCC obuka će povećati nivo zdravstvene pismenosti među civilima, omogućavajući obučenom VO ne samo da spasava živote na bojnom polju, već i da pruža prvu pomoć u civilnom okruženju u vanrednim situacijama.
Keywords: sukob, oružani; medicina, urgentna; vojno osoblje; modeli, teorijski; ankete i upitnici