Образац максилофацијалне трауме код деце и адолесцената: трогодишња ретроспективна студија: Максилофацијална траума код деце и адолесцената - Çulha, Emre; Sabak, Mustafa; Nahırcı, Mikail (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Позадина/циљ: Разумевање епидемиолошких аспеката повезаних са максилофацијалним траумама је неопходно за развој ефикасних превентивних и заштитних стратегија. Циљ овог истраживања био је да се анализира епидемиологија и образац максилофацијалне трауме код пацијената старијих од 18 година који се јављају у хитну помоћ.Методе: Процењивани су клинички подаци од особа узраста 0-18 година са максилофацијалним повредама током 3 године. Добијени су подаци који се односе на епидемиолошке аспекте као што су етиологија повреде, старост, пол, траума и тип прелома костију. Статистичке анализе су укључивале дескриптивну, χ2 и логистичку регресиону анализу.Резултати: Од 418 пацијената, 74,64% су били мушкарци, просечне старости 8,5±5,58 година. Од свих, 205 случајева је било прелома костију, од којих су 32,54% били преломи костију лобање. Око 30,62% максилофацијалних траума примећено је у старосној групи 0–3 године. Даље, 65,95% случајева максилофацијалне трауме код деце је узроковано падом.Закључак: На појаву максилофацијалне трауме утицало је више фактора, укључујући старост, пол и етиологију трауме. Код педијатријских пацијената, максилофацијална траума је била најзаступљенија у старосној групи од 0 до 3 године, што је такође представљало највећи број захтева за консултације. Падови су идентификовани као примарни узрок ових повреда, а тренутна студија је открила да већина прелома укључује кости лобање.
Keywords: Етиологија трауме; максилофацијална траума; деца; адолесценти