Odnos između indeksa apneja-hipopneja, indeksa desaturacije kiseonikom, prosečne saturacije kiseonikom i indeksa telesne mase kod bolesnika sa opstruktivnom apnejom tokom spavanja - Novković, Dobrivoje; Popović, Nela; Novković, Nikola; Lukić, Jelena; Begović Kuprešanin, Vesna; Popević, Martin (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Opstruktivni poremećaj disanja tokom spavanja (obstructive sleep apnea – OSA) uključuje niz stanja koja se manifestuju raznim oblicima poremećaja disanja sa povremenim potpunim prekidima disanja, uzrokovanim opstrukcijom u gornjim disajnim putevima. Poremećaj je češći kod odraslih muškaraca, a gojaznost je značajan predisponirajući faktor. Indeks apneja-hipopneja (apnea-hypopnea index – AHI) glavni je dijagnostički kriterijum, koji govori o učestalosti i trajanju apneičnih faza. Osim AHI, i drugi parametri, kao što su indeks desaturacije kiseonikom (oxygen desaturation index – ODI), prosečno zasićenje (saturacija) kiseonikom (SK) i indeks telesne mase (ITM), mogu imati dijagnostičku vrednost. Cilj rada bio je da se ispita korelacija između AHI i ODI, AHI i prosečne SK kao i AHI i ITM. Metode. Retrospektivnom studijom obuhvaćeno je 200 bolesnika, 166 muškaraca i 34 žena, starosti između 18 i 65 godina, kod kojih je respiratornom poligrafijom dokazano postojanje OSA. U zavisnosti od vrednosti AHI, bolesnici su podeljeni u tri grupe: Grupa I (AHI 5–15 prekida disanja na sat), Grupa II (AHI 15–30 prekida disanja na sat) i Grupa III (AHI > 30 prekida disanja na sat). Rezultati. Utvrđena je značajna korelacija između AHI i ODI u svim grupama, a najizrazitija korelacija ispoljena je u Grupi III, gde je ODI imao i prediktivnu vrednost za teške oblike apneje. Prosečna SK i ITM bili su u značajnoj korelaciji sa AHI samo u Grupama II i III. Zaključak. Pored AHI, koji je poznat kao glavni dijagnostički parametar za OSA, značajnu ulogu u proceni apneje imaju ODI, prosečna SK i ITM. Snažnom korelacijom sa AHI, kao i prediktivnom vrednošću za teže oblike apneje, ODI ima jednak značaj kao AHI u dijagnostikovanju i proceni težine tog poremaćaja.
Keywords: telesna masa, indeks; kiseonik, zasićenost; prognoza; apneja u snu, opstruktivna