Obostrani emfizematozni pijelonefritis i emfizematozni cistitis - Šabotić, Irfan; Habibović, Ahmo; Ćorović, Irfan; Habibović, Selma (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Emfizematozni pijelonefritis (EP) je retka i teška infekcija bubrega koja dovodi do stvaranja gasova u bubrežnom parenhimu, sabirnom sistemu ili perirenalnom tkivu. Emfizematozni cistitis (EC) je retko i potencijalno fatalno stanje, koje karakteriše nakupljanje gasa u zidu i lumenu mokraćne bešike. Prikazan je slučaj EP sa EC kod osobe obolele od dijabetesa melitusa (DM). Prikaz bolesnika. Bolesnica stara 38 godina, sa loše regulisanim DM, hospitalizovana je na Odeljenju urologije u Opštoj bolnici Novi Pazar, Srbija, sa tegobama u vidu malaksalosti, povišene telesne temperature, bola u slabinskim regijama i donjem delu stomaka. Nakon kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike postavljena je dijagnoza obostranog EP sa EC. Sve vreme tokom hospitalizacije bolesnica je bila hemodinamski stabilna, sa očuvanom diurezom. Urinokultura i hemokultura bile su negativne. Bolesnica je lečena intravenskim rastvorima i antibioticima (metronidazol, vankomicin i meropenem). Nije bilo potrebe za drugim invazivnim oblikom lečenja, jer je konzervativna terapija bila uspešna. Zaključak. Blagovremenim uspostavljanjem dijagnoze i brzim uključivanjem antibiotske terapije omogućuje se izbegavanje invazivnog oblika lečenja kod bolesnika sa EP i EC. Primenjena konzervativna terapija imala je povoljan ishod kod prikazane bolesnice.
Keywords: pijelonefritis; cistitis; emfizem; dijabetes melitus; lečenje; ishod.