Rekombinantni humani trombocitni faktor rasta BB u kombinaciji sa koštanim zamenicima za lečenje parodontalnih intrakoštanih defekata: meta-analiza - Hao, Wensong; Leilei, Li; Kun, Huang; Sui, Xiaodong; Qi, Yuanyuan (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Parodontitis je uobičajena bolest zuba koja pogađa oko 50% odraslih pacijenata širom sveta. Može izazvati kontinuirano pogoršanje zapalјenja parodontalnog tkiva, što dovodi do nepovratne resorpcije parodontalne kosti, pa čak i pomeranja (klimanja) zuba. Trenutno, pogodne tehnike za rešavanja parodontalnih intrakoštanih deformiteta uklјučuju alogenu i autolognu transplantaciju kostiju, ali ove metode imaju određena ograničenja. Cilj rada bio je da se ispita efekat rekombinantnog humanog trombocitnog faktora rasta BB (recombinant human platelet-derived growth factor-BB – rhPDGF-BB) u kombinaciji sa koštanim zamenicima za lečenje parodontalnih intrakoštanih defekata primenom meta-analize. Metode. U martu 2024. godine izvršena je pretraga elektronskih baza (Cochrane Library, PubMed, Embase, Web of Science) kako bi se prikupili podaci iz studija o faktorima rasta i koštanim zamenicima za lečenje intrakoštanih parodontalnih nedostataka. Rezultati. Od 11 članaka koji su u potpunosti pregledani njih 9 je uključeno u meta-analizu. Ovih 9 studija je obuhvatilo 313 osoba podeljenih u dve grupe: eksperimentalnu (n = 156) i kontrolnu (n = 157). Rezultati meta-analize ukazuju na značajno viši nivo pripojnog epitela (clinical attachment level – CAL) eksperimentalne grupe [p < 0,01, standardized mean difference (SMD): 0,80; 95% interval poverenja (confidence interval – CI): 0,49, 1,10] u poređenju sa kontrolnom grupom. Promene u dubini parodontalnog džepa (probing depth – PD) eksperimentalne grupe bile su veće (p < 0,01, SMD: 0,75; 95% CI: 0,39, 1,11) od kontrolne grupe. Takodje, koštani ispun (KI) (p < 0,01, SMD: 22,33; 95% CI: 15,71, 28,95) i linearni rast kosti (LRK) (p < 0,01, SMD: 0,87; 95% CI: 0,43, 1,30) eksperimentalne grupe bili su veći. Recesija gingive (RG) eksperimentalne grupe bila je niža (p < 0,05, SMD: -0,27; 95% CI: -0,51, -0,03) u odnosu na kontrolnu grupu. Zaklјučak. Rezultati ukazuju na to da rhPDGF-BB u kombinaciji sa koštanim zamenicima može pobolјšati CAL, PD, KI, LRK i RG kod parodontalnih intrakoštanih defekata.
Keywords: baze podataka; meta-analiza; periodontalne bolesti; faktor rasta, trombocitni