Bibliometrijska analiza 3D štampanja u endodonciji - Karatekin, Anil Ozgun (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Poslednjih godina, zahvaljujući razvoju metode trodimenzionalnog (3D) štampanja, postalo je moguće rešavanje složenih kliničkim slučajeva i primena edukativnh i standardizovanh eksperimentalnih modela, uz nagli porast publikacija od 2018. godine. Cilj ove studije bio je da prikaže bibliometrijsku analizu i trendove istraživanja objavljenih u oblasti upotrebe 3D štampe u endodonciji u poslednjih 10 godina. Metode. Studijama objavljenim između 2014. i 2023. godine pristupalo se u bazi podataka Web of Science Core Collection, a dobijeni podaci ispitani su bibliometrijskom analizom u pogledu zemalja, časopisa, godina izdavanja, broja publikacija, tipova publikacija, tendencija tema i analize citata. Rezultati. U studiju je bilo uključeno ukupno 128 radova. Preuzeti radovi su u proseku dobili 13,59% citata po publikaciji. Prve tri zemlje sa najvećim brojem publikacija bile su Narodna Republika Kina, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Nemačka. Istovremeno, prve tri zemlje sa najvećim brojem citata bile su Nemačka, Švajcarska i SAD. Najveća ukupna snaga povezanosti koautora pokazana je između Nemačke i Švajcarske, dok je SAD država sa najvećim brojem koautorstava. Top pet ključnih reči sa najvećom ukupnom snagom povezanosti bile su “3D štampanje”, “vodjena endodoncija”, “endodoncija”, tretmani kanala korena i kompjuterizovana tomografija konusnog zraka (cone-beam computed tomography – “CBCT”). Zaključak. Prema našim saznanjima, ova studija je prva bibliometrijska analiza svetskih istraživanja o upotrebi 3D štampe u endodontskoj oblasti. Takve analize treba redovno sprovoditi kako bi se pomno pratio razvoj ove istraživačke oblasti.
Keywords: bibliometrija; tomografıja, kompjuterızovana, konusna; baze podataka; endodoncija; štampanje, trodimenzionalno