Efekti daratumumab monoklonskog antitela u kombinaciji sa režimom lečenja zasnovanim na iksazomibu na preživljavanje obolelih od relapsnog/refraktornog multiplog mijeloma - Peng, Lang; He, Jiawen; Zheng, Ying; Zeng, Qingfang (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Kombinovana terapija daratumumabom i iksazomibom je ranije korišćena za lečenje multiplog mijeloma (MM), ali rezultati lečenja ovim lekovima i bezbednost još uvek nisu potvrđeni. Cilj rada bio je da se procene efekti daratumumab monoklonskog antitela u kombinaciji sa režimom lečenja zasnovanim na iksazomibu na preživljavanje obolelih od relapsnog/refraktornog MM (RRMM). Metode. Retrospektivnom studijom obuhvaćeni su klinički podaci 65 obolelih od RRMM, primljenih u periodu od marta 2016. do marta 2019. godine. Bolesnici su podeljeni prema različitim režimima lečenja na dve grupe: na grupu A, koja je obuhvatila 31 bolesnika lečenih kombinacijom iksazomiba, deksametazona i lenalidomida i grupu B koja je obuhvatila 34 bolesnika lečenih kombinacijom iksazomiba, deksametazona, lenalidomida i daratumumaba. Upoređivani su ishodi lečenja, neželjene reakcije, kvalitet života i preživljavanje bolesnika. Rezultati. Nisu pokazane značajne razlike u objektivnoj stopi odgovora između grupa A i B (70,97% vs. 85,29%) niti u vrsti ili stepenu neželjenih reakcija (p = 0,161). Skorovi svih dimenzija Upitnika Svetske zdravstvene organizacije o kvalitetu života – kratka verzija (World Health Organization Quality of Life Brief Version) grupe B bili su viši od skorova  grupe A posle lečenja (p < 0,05). Nije bilo značajne razlike u jednogodišnjoj i trogodišnjoj stopi preživljavanja između grupe A (64,52%, 19,35%) i grupe B (73,53%, 32,35%) (p = 0,432 i p = 0,234, redom). Ipak, grupa B imala je značajno višu stopu preživljavanja od grupe A (61,76% vs. 35,48%) (p = 0,034). Zaključak. Kombinacija daratumumaba i režima lečenja zasnovanog na iksazomibu poboljšava preživljavanje i kvalitet života obolelih od RRMM, bez povećanja stope incidencije neželjenih reakcija tokom lečenja.
Keywords: lečenje kombinovanjem antineoplastika, protokoli; neželjena dejstva i neželjene reakcije; imunoterapija; multipli mijelom; kvalitet života; preživljavanje; lečenje, ishod