Anti-inflamacijska svojstva agoniste A3 receptora adenozina, piklidenozona, na modelu kultivisanih humanih mononuklearnih ćelija periferne krvi - Kozić, Ljiljana; Mališ, Vanja; Drakul, Marija; Rakočević, Sara; Bokonjić, Dejan; Mihajlović, Dušan (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Piklidenozon (CF101, IB-MECA), selektivni agonist A3 adenozinskog receptora (A3AR), koristi se u kliničkim ispitivanjima za lečenje psorijaze. Brojni podaci in vitro i in vivo studija ukazuju da piklidenozon poseduje anti-inflamacijska i imunomodulacijska svojstva, ali njegovo dejstvo na humane mononuklearne ćelije periferne krvi (peripheral blood mononuclear cells – PBMCs) nije u potpunosti istraženo. Cilj ovog istaživanja bio je da se ispitaju anti-inflamacijski efekti piklidenozona na modelu kultivisanih, fitohemaglutininom (phytohaemagglutinin – PHA)-stimulisanih, humanih PBMCs. Metode. Humane PBMCs izolovane su iz venske krvi zdravih donora (n = 4) i tretirane različitim koncentracijama piklidenozona. Protočna citometrija i 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide – MTT test korišćeni su za određivanje vijabilnosti ćelija, dok su MTT metoda i metoda bojenja carboxyfluorescein succinimidyl ester (CFSE) korišćeni za analizu efekta piklidenozona na proliferaciju ćelija. Nivoi faktora nekroze tumora (tumor necrosis factor – TNF)-α, interleukina (IL)-6, IL-1β, IL-23, IL-36, IL-5, interferona (IFN)-γ, IL-17 i IL-10 određeni su specifičnim „sendvič“ enzyme-linked immunosorbent assay – ELISA testom. Rezultati. Rezultati testova citotoksičnosti pokazali su da je najveća primenjena koncentracija piklidenozona (1 500 nM) smanjila metaboličku aktivnost PBMCs (p
Keywords: krv; citokini; citometrija, protočna; zapaljenje; in vitro; leukociti, mononuklearni; fitohemaglutinini; receptori, purinergički