Procena efekta kliničke primene tehnologije fumigacije tradicionalne kineske medicine na obolele od anorektalnih oboljenja u postoperatvnom periodu - Xie, Tianyang; Zhang, Zichen; Liu, Liu (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilј. Lečenje nakon anorektalne hirurgije igra ključnu ulogu u zarastanju rane i smanjenju komplikacija. Cilj ove studije bio je da se proceni klinička efikasnost fumigacije primenom tradicionalne kineske medicine (TKM) u postoperativnom lečenju anorektalnih bolesti, u poređenju sa konvencionalnim tretmanima. Metode. Ovom studijom obuhvaćeno je 100 bolesnika obolelih od anorektalnih bolesti operisanih u Bolnici za grudne bolesti Anhui, Kina, od oktobra 2021. do oktobra 2023. godine. Bolesnici su nasumično podelјeni u dve grupe – posmatranu i kontrolnu (50 bolesnika u svakoj). Fumigacija TKM primenjena je kod bolesnika u posmatranoj grupi, dok su u kontrolnoj grupi primenjivane kupke sa kalijum permanganatom. Tretman obe grupe je primenjivan 14 dana. Procenjivani su vizuelna analogna skala (VAS), eradikacija simptoma, zarastanje rane, nivoi supstance P (SP) i interferona (IFN)-γ u serumu i efikasnost terapije pre i nakon tretmana. Takođe, ispitivane su neželjee reakcije u obe grupe. Rezultati. Ukupna efektivna stopa za posmatranu grupu iznosila je 96%, a za kontrolnu grupu 86%. Klinička efikasnost u posmatranoj grupi premašila je kliničku efikasnost u kontrolnoj grupi. VAS za bol u obe grupe opao je nakon tretmana, nakon čega je posmatrana grupa imala niže skorove od kontrolne grupe. Posmatrana grupa imala je manju analnu distenziju, edem rane, sekreciju iz rane i vreme oporavka u poređenju sa kontrolnom grupom. Unutar obe grupe zabeleženi su viši nivoi SP i niži nivoi IFN-γ u serumu nakon tretmana u poređenju sa njihovim vrednostima pre tretmana. Nakon tretmana, u posmatranoj grupi u poređenju sa kontrolnom grupom, zabeleženi su viši nivoi SP i niži  nivi IFN-γ. Posmatrana grupa je imala manje neželјenih efekata od kontrolne grupe (6% vs. 28%). Zaklјučak. Tehnike fumigacije TKM mogu povećati kliničku efikasnost, ublažiti kliničke simptome, hirurške neželјene efekte, nelagodnost i ubrzati zarastanje rane nakon anorektalnih poremećaja.
Keywords: fumigacija; medicina, kineska, tradicionalna; postoperativni period; rektum, bolesti; lečenje, ishod