Validacija i adaptacija srpske verzije upitnika Marijuana Effect Expectancies Questionnaire među adolescentima - Čanković, Dušan; Dinić, Bojana; Bokan, Dalibor; Ukropina, Snežana; Čanković, Sonja (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Očekivanja o dejstvu kanabisa povezana su sa početkom i učestalošću njegovog korišćenja. Jedan od najčešće korišćenih instrumenata za merenje očekivanog dejstva kanabisa je Upitnik očekivanih efekata upotrebe marihuane (Marijuana Effect Expectancy Questionnaire – MEEQ). Cilj rada  bio je da se utvrde psihometrijska svojstva srpske adaptacije MEEQ za primenu kod učenika srednjih škola. Metode. U retrospektivnu studiju uključeno je 1 642 učenika srednjih škola (52,3% ženskog pola) iz Južnobačkog okruga, Vojvodina, Srbija. Uz MEEQ, korišćen je i Upitnik o nameri upotrebe kanabisa (Cannabis Use Intention Questionnaire – CUIQ), kao i mera samoprocene upotrebe kanabisa. Rezultati. Originalni šestofaktorski model MEEQ pokazao je najbolje fit indekse sa sledećim faktorima: Kognitivno oštećenje i poremećaj ponašanja,  Relaksacija i smanjenje napetosti, Socijalna i seksualna facilitacija, Perceptualno i kognitivno poboljšanje, Globalni negativni efekti i Žudnja i fizički efekti. Sve MEEQ skale pokazale su pozitivne i očekivane korelacije sa CUIQ skalama, među kojima je najviša korelacija bila sa skalom Pozitivni stavovi prema konzumaciji. Korelacije sa samoprocenom upotrebe kanabisa bile su značajne za sve MEEQ skale, osim za Kognitivno oštećenje i poremećaj ponašanja. Zaključak. Rezultati su ukazali na dobre psihometrijske karakteristike srpske adaptacije MEEQ. Rezultati su takođe potvrdili i originalno predloženu faktorsku strukturu, dobru pouzdanost skorova na skalama zasnovanu na internoj konzistenciji, kao i konvergentnu i kriterijumsku validnost.
Keywords: adolescenti; srbija; poremećaji izazvani supstancama; ankete i upitnici; istraživanje, validaciono.