Anastomozirajući hemangiom bubrega - Lazić, Aleksandar; Marić, Predrag; Tadić, Jelena; Kovačević, Božidar; Jovanović, Bojana; Krća, Bojana; Mijušković, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Anastomozirajući hemangiom (AH) bubrega je veoma redak vaskularni tumor. Ovaj tip tumora je tako nazvan zbog njegove jedinstvene histološke strukture, koja podseća na sinusoidne strukture slezine. Može ličiti na maligne neoplazme, kao što je angiosarkom, zbog čega kliničko i radiološko ispitivanje nije dovoljno za tačnu dijagnozu. Prikaz bolesnika. Prikazujemo 39-godišnjeg muškarca, koji je primljen na Kliniku za nefrologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, Srbija, radi razmatranja transplantacije bubrega od živog srodnika zbog razvoja terminalne bubrežne bolesti. Kao potencijalni donor bubrega određen je otac bolesnika. Tokom pretransplantacijske procene bolesnika, primećena je sumnjiva tumorska lezija u levom bubregu i urađena je multislajsna kompjuterizovana tomografija trbuha i male karlice. Ovim pregledom je u donjem polu levog bubrega otkrivena lobulirana mekotkivna promena, veličine približno 25 × 15 mm. Zbog navedenog nalaza, odlučeno je da se uradi uklanjanje levog bubrega, radi histopatološke potvrde promene. Patohistološkom analizom, dopunjenom imunofenotipizacijom, dijagnostikovan je AH u bubregu. Zaključak. Prikazani slučaj naglašava značaj hitne hirurške resekcije tumorske mase radi potvrde dijagnoze i izbegavanja odlaganja planirane intervencije kod bolesnika kod kojih je planirana transplantacija bubrega.
Keywords: dijagnoza, diferencijalna; hemangiom; imunohistohemija; bubreg, hronična insuficijencija; transplantacija bubrega; tomografija, kompjuterizovana, multidetektorska; krvni sudovi, neoplazme.