Kontrastna mamografija u skriningu karcinoma dojke: naša iskustva - Nićiforović , Dijana; Basta Nikolić, Marijana; Drvendžija, Zorka; Nikolić, Olivera; Mijatović, Aleksandra; Lukač, Sonja; Stojanović, Sanja (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Karcinom dojke je vodeći globalni zdravstveni problem. Kontrastna mamografija (KM) koju odlikuje osetljivost, specifičnost i ekonomičnost predstavlja obećavajući napredak u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Cilj rada bio je da se utvrdi  ukupna dijagnostička efikasnost KM u skriningu karcinoma dojke, posebno  u razlikovanju benignih od malignih lezija dojki čije tkivo je „gusto“. Metode. Retrospektivnom studijom,  sprovedenom tokom dve godine u Centru za radiologiju, obuhvaćeno je 279 žena, kojima je posle standardne mamografije urađena KM. Rezultati. Primenom KM utvrđeni su visoka osetljivost (92,4%), specifičnost (75,1%) i značajna negativna prediktivna vrednost od 97,0%, što je značajno smanjilo broj nepotrebnih biopsija. Zaključak.  KM je dragocena alatka za skrining, koja omogućava poboljšane dijagnostičke mogućnosti i potencijal da se smanji broj nepotrebnih biopsija.  Posebno je korisna za bolesnice čije dojke imaju „gusto“ tkivo ili kod neuverljivih rezultata tradicionalne mamografije.
Keywords: dojka, neoplazme; dijagnoza; dijagnoza, diferencijalna; skrining; senzitivnost i specifičnost; ultrasonografija, dojka.