Bakterijska flora hroničnih venskih ulceracija nogu: promene tokom dvadesetogodišnjeg perioda - Matić, Mian; Matić, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod/Cilj. Venske ulceracije nogu (VUN) su često kolonizovane različitim vrstama bakterija, što može dovesti do infekcije koja zahteva empirijsku terapiju antibioticima. Vrste bakterija i njihova osetljivost na antibiotike znatno variraju tokom vremena i u zavisnosti od geografske lokacije. Cilj istraživanja bio je da se utvrde trendovi promene uzročnih bakterija i osetljivosti na antibiotike kod bolesnika sa VUN u poslednje dve decenije. Metode. Istraživanje je sprovedeno u tercijarnoj dermatovenerološkoj klinici. Podaci o mikrobiološkoj analizi briseva uzetih od bolesnika sa VUN prikupljani su tokom dva uzastopna meseca, u tri vremenska perioda: 2001, 2014. i 2020. godine. Rezultati. Istraživanjem je obuhvaćeno 250 bolesnika, podeljenih u tri grupe. Prva grupa (2001) imala je 111 učesnika, druga grupa (2014) imala je 64, a treća grupa (2020) 75 učesnika. Od 250 briseva poslatih na mikrobiološku analizu, rezultat je bio negativan kod samo 4 (1,6%) uzorka. U 2001. godini identifikovano je 31,83% Gram-pozitivnih (G+) i 68,13% Gram-negativnih (G-) bakterija. Tokom 2014. godine, odnos G+ i G- bakterija bio je 27,18% vs. 72,82%. U 2020. godini, dominacija G- bakterija postala je još izraženija, sa 89,86% u poređenju sa 10,14% G+ (p
Keywords: antibiotici; infekcija, bakterijska; lekovi, rezistencija bakterija; gram-negativne bakterije; gram-pozitivne bakterije; venska ulceracija; mikrobiologija.