Reakcija slična sarkoidozi izazvana inhibitorima kontrolnih tačaka kod bolesnika sa uznapredovalim melanomom: prikaz dva slučaja i kratak pregled literature - Dujović, Branko; Kandolf, Lidija; Radević, Tatjana; Petrov, Nenad; Mijušković, Željko (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Imunoterapija je povezana sa širokim spektrom neželjenih događaja. Reakcija slična sarkoidozi, izazvana lekom, je sistemska granulomatozna reakcija koja se ne razlikuje od sarkoidoze i vremenski je povezana sa uzimanjem leka kojim je izazvana. Prikaz bolesnika. Prvi prikazani bolesnik bio je muškarac star 61 godinu sa BRAF pozitivnim melanomom u IIIC stadijumu, lečen adjuvantnom terapijom nivolumabom. Posle četiri ciklusa terapije, primenom kompjuterizovane tomografije utvrđeni su uvećani medijastinalni limfni čvorovi. Bronhoskopijom sa bronhoalveolarnom lavažom i transbronhijalnom biopsijom viđena je hronična granulomatozna inflamacija. Posle 12 ciklusa, na koži oba kolena uočene su braonkasto-crvene papule i plakovi prekriveni beličastim ljuspama, a histopatološkim nalazom utvrđena je reakcija slična sarkoidozi. Lečen je prednizonom oralno, 60 mg dnevno u opadajućim dozama i posle 16 meseci je došlo do kompletnog nestanka uvećanih medijastinalnih limfnih čvorova i promena na koži. Drugi prikazani bolesnik bio je muškarac star 45 godina sa BRAF pozitivnim melanomom u IIIC stadijumu, lečen adjuvantnom terapijom pembrolizumabom. Posle četiri ciklusa, uočeno je uvećanje medijastinalnih limfnih čvorova. Bronhoskopijom sa bronhoalveolarnom lavažom otkriveno je granulomatozno zapaljenje, a transbronhijalnom biopsijom potvrđena je sarkoidoza. Terapija prednizonom oralno 40 mg dnevno u opadajućim dozama primenjivana je naredna tri meseca, a imunoterapija je nastavljena. Uvećani medijastinalni limfni čvorovi su se povukli posle završetka adjuvantne terapije. Zaključak. U većini slučajeva, za postavljanje dijagnoze reakcije slične sarkoidozi potrebna je biopsija sumnjivih lezija. Obično nije potrebno prekinuti imunoterapiju, ali je ponekad indikovana standardna terapija kortikosteroidima. Interdisciplinarni pristup je važan kako bi se razlikovala prava progresija bolesti od neželjene reakcije na lek.
Keywords: biopsija; dijagnoza, diferencijalna; bolest, progresija; lekovi, neželjeni efekti i neželjene reakcije; melanoma; sarkoidoza.