Tuberkulozni limfadenitis – još uvek na sceni - Milić, Rade; Šarac, Sanja; Lazović-Popović, Biljana; Vasiljević, Mira; Šarac, Momir (Vojnosanitetski pregled, 2025)
Uvod. Tuberkuloza (TB) i dalje predstavlja globalni zdravstveni problem, sa različitim manifestacijama koje utiču na različite organe i organske sisteme. Tuberkulozni limfadenitis (TBL), poznat i kao škrofula ili TB limfnih čvorova (LČ), manifestacija je infekcije Mycobacterium tuberculosis, koja prvenstveno zahvata LČ. Naš region ima nisku godišnju stopu incidencije TB, zbog čega je niska i očekivana prevalencija TBL. Prikaz bolesnika. Prikazana su dva slučaja TBL-a, koja smo dijagnostikovali u razmaku od tri meseca. Oba prikazana bolesnika imala su bolest lokalizovanu u LČ vrata. Radilo se o mladim osobama bez hroničnih bolesti, koje su prethodno bile u dobrom zdravstvenom stanju. Dijagnoza je kod prvog bolesnika potvđena hirurškom biopsijom LČ, a kod drugog bolesnika aspiracionom biopsijom „finom iglom“. Oba bolesnika lečena su standardnim protokolima za TBL, sa povoljnim ishodom i bez značajnih komplikacija i neželjenih efekata terapije. Zaključak. Prikazani slučajevi potvrđuju važnost razmatranja TBL u diferencijalnoj dijagnozi izraslina na vratu, čak i u regionima sa niskom prevalencijom TB. Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni za sprečavanje komplikacija i postizanje uspešnog ishoda lečenja.
Keywords: biopsija; biopsija tankom iglom; dijagnoza, diferencijalna; lečenje lekovima; limfadenitis; vrat; tuberkuloza; lečenje, ishod.