Faktori rizika od ishemijske osteonekroze glave femura posle unutrašnje fiksacije višestrukim kanuliranim zavrtnjima za frakturu vrata femura tipa III po Pauelsu - Yang, Shuo (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Mnogobrojni faktori dovode do preloma kuka, koji je u gerijatrijskoj populaciji učestao i često razoran. Cilj rada bio je da se utvrde faktori rizika od ishemijske osteonekroze glave femura (ONGF) posle unutrašnje fiksacije višestrukim kanuliranim zavrtnjima kod bolesnika sa frakturom vrata femura (FVF) tipa III po Pauelsu. Metode. Izdvojeno je ukupno 212 bolesnika sa FVF tipa III po Pauelsu, koji su bili podvrgnuti unutrašnjoj fiksaciji pomoću kanuliranih zavrtnja od januara 2019. do septembra 2022. godine i praćeni tokom jedne godine. Na osnovu kliničkih podataka i uočene incidencije ishemijske ONGF, bolesnici su raspoređeni u dve grupe: grupu sa pojavom ishemijske ONGF (n = 30) i grupu bez pojave ishemijske ONGF (n = 182). Za analizu faktora rizika od postoperativne ishemijske ONGF korišćena je logistička regresiona analiza. Rezultati. Životno doba, indeks telesne mase (ITM), vremenski interval od povrede do operacije, period parcijalnog opterećenja težinom tela (POT) posle operacije i preoperativni dijabetes melitus (DM) značajno su se razlikovali između grupe sa pojavom ishemijske ONGF i one bez pojave ishemijske ONGF (p < 0,05), dok nije bilo značajne razlike u ostalim kliničkim podacima (p > 0,05). Rezultati logističke regresione analize ukazuju na to da su životno doba (> 55 godina), period POT posle operacije (≤ 3 meseca), ITM (≥ 24 kg/m2), vremenski interval od povrede do operacije (> 2 dana) i preoperativni DM bili nezavisni faktori rizika od nastanka posteoperativne ishemijske ONGF (p < 0,05). Zaključak. Incidencija postoperativne ishemijske ONGF može biti snižena efikasnom kontrolom sledećih faktora rizika: životnog doba, vremena od povrede do operacije, perioda POT posle operacije i prisustva preoperativnog DM.
Keywords: zavrtnji za kost; femur, prelomi vrata; femur, glava; prelomi, fiksacija, unutrašnja; ortopedske procedure; osteonekroza; faktori rizika