Klinička i laboratorijska slika obolelih od Parkinsonove bolesti sa i bez polineuropatije - Popović, Sanela; Popović, Nemanja; Hajder, Dragica; Kostic, Smiljana; Lučić Prokin, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Etiologija polineuropatije (PNP) kod Parkinsonove bolesti (PB) je nejasna, a moguća je povezanost između terapije levodopom, hiperhomocisteinemije i razvoja PNP zbog procesa metilacije, koji uključuje vitamin B12 i folnu kiselinu. Cilj rada bio je da se utvrdi razlika u kliničkoj prezentaciji i težini bolesti između bolesnika obolelih od PB sa i bez PNP, kao i da se proceni nivo vitamina B12, homocisteina i folne kiseline u krvi ovih bolesnika. Metode. Studijom preseka analizirano je 200 konsekutivnih bolesnika sa dijagnozom PB, podeljenih u dve grupe: bolesnici sa PNP i oni bez PNP. Dijagnoza PNP potvrđena je elektromioneurografijom. Prvu grupu činilo je 50 bolesnika obolelih od PB sa potvrđenom PNP, a drugu 50 bolesnika obolelih od PB bez PNP. Svi bolesnici bili su na terapiji levodopom. Laboratorijskim testovima analizirani su nivoi vitamina B12, folne kiseline i homocisteina. Rezultati. Bolesnici sa PNP bili su stariji u momentu postavljanja dijagnoze PNP (71 vs. 66 godina, p
Keywords: životno doba, faktor; levodopa; parkinsonova bolest; polineuropatije; bolest, indeks težine; vitamin b12