Uticaj sterilizacije u autoklavu na pojavu cikličnog zamora rotirajućih M-wire endodontskih instrumenata - Stošić, Nenad; Popović, Jelena; Stanković, Antonije; Mitić, Aleksandar; Nikolić, Marija; Todorović, Kosta (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Najvažniji momenat u savremenoj endodonciji je uključivanje rotirajućih instrumenata izrađenih od legure nikl-titanijum u svakodnevni klinički rad, koji su zbog svojih superiornijih osobina potisnuli instrumente od nerđajućeg čelika. Cilj ovog rada bio je da se ispita uticaj procesa sterilizacije u autoklavu na pojavu cikličnog zamora (CZ) kod dve vrste rotirajućih instrumenata, izrađenih M-wire tehnologijom, sa različitim tipovima rotacije. Metode. U istraživanje su bila uključena dva tipa rotirajućih M-wire instrumenata – 48 ProTaper Next® instrumenata sa punom rotacijom i 48 WaveOne® Gold instrumenata sa recipročnom rotacijom. Svaka od dve grupe instrumenata podeljena je u još četiri dodatne grupe od po 12 instrumenata u zavisnosti od broja ciklusa sterilizacije u autoklavu. Instrumenti su testirani u arteficijelnom kanalu sa radijusom krivine od 2 i 5 mm. Rezultati. Statistički značajno veća otpornost na CZ uočena je kod WaveOne® Gold instrumenata u odnosu na ProTaper Next® (p
Keywords: legure; stomatološki instrumenti; dezinfekcija; endodoncija; oprema, malfunkcija