Uticaj nivoa vitamina D u serumu na vrednosti C-reaktivnog proteina i fekalnog kalprotektina kod obolelih od ulceroznog kolitisa u kliničkoj remisiji - Krnetić, Žarko; Ičin, Tijana; Savić, Željka; Latinović Bošnjak, Olgica; Vračarić, Vladimir; Damjanov, Dimitrije; Jocić, Tatiana; Pejin, Radoslav; Janjić, Nebojša (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma iz digestivnog trakta i, zahvaljujući svojim imunomodulacijskim svojstvima, utiče na integritet intestinalne barijere, mikrobiotu creva i funkcionalnost imunskog sistema. Cilj rada bio je da se ispita nivo 25-hidroksivitamina D [25(OH)D] u serumu obolelih od ulceroznog kolitisa (UK) u stanju kliničke remisije, kao i njegov uticaj na vrednosti fekalnog kalprotektina (FK) i C-reaktivnog proteina (CRP). Metode. Istraživanje, sprovedeno kao studija preseka, obuhvatilo je 62 ispitanika obolelih od UK u stanju kliničke remisije. Nivoi 25(OH)D i CRP-a u serumu određivani su iz uzoraka venske krvi, dok su nivoi FK određivani iz uzoraka stolice. Endoskopska aktivnost procenjivana je kolonoskopijom i izražena je Mayo endoskopskim skorom (MES). Rezultati. Od ukupno 62 obolelih od UK u stanju kliničke remisije, 38 (61,3%) je bilo muškog, a 24 (38,7%) ženskog pola. Prosečna vrednost 25(OH)D kod bolesnika iznosila je 49,87 ± 23,5 nmol/L. Među obolelima od UK, šest (9,7%) učesnika imalo je dovoljan nivo vitamina D (> 75 nmol/L), dok su insuficijencija (< 50 nmol/L) i deficit (50–75 nmol/L) utvrđeni kod 32 (51,6). %) i 24 (38,7%) učesnika, redom. U ispitivanom uzorku, nivoi 25(OH)D u serumu nisu značajno korelisali ni sa FK (r = 0,077, p = 0,551), ni sa CRP (r = 0,111, p = 0,392), kao ni sa MES (r = 0,02, p = 0,787). Zaključak. U našem ispitivanju, nivo 25(OH)D u serumu nije značajno uticao na vrednosti MES, niti na vrednosti biomarkera inflamacije – FK i CRP.
Keywords: biološki pokazatelji; c-reaktivni protein; kolitis, ulcerativni; stolica; remisija, indukcija; vitamin d