Klinički ishodi Lefortove kolpokleize: iskustvo centra iz Turske - Isenlik, Bekir Sitki; Aygun , Bilgesu Cetinel; Tekin, Erinc; Han, Orkun; Inal, Hasan Ali (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Lefortova kolpokleiza (LFK) je procedura za lečenje prolapsa karličnih organa (PKO) kod žena. Cilj rada bio je da se procene socio-demografske karakteristike, anatomski ishodi, zadovoljstvo i klinički ishodi kod bolesnica kojima je zbog PKO urađena LFK. Metode. U studiju su uključene 103 bolesnice koje su retrospektivno i uzastopno,  od januara 2010. do decembra 2022. godine, bile podvrgnute LFK sa PKO III i IV stadijuma. Analizirani su socio-demografske karakteristike i klinički ishodi učesnica studije. Za određivanje kvaliteta života korišćena je turska verzija upitnika Pelvic Floor Distress Inventory (PFDI-20). Rezultati. Prosečna starost bolesnica bila je 73,1 ± 26,7 godina, srednja vrednost indeksa telesne mase 27,4 ± 3,8 kg/m2, paritet 4,8 ± 1,5, stopa pušenja 12,6%, kvantifikacija PKO (PKO-K) stadijum III 30,1% i PKO-K stadijum IV 69,9%. Stopa zadovoljstva rezultatima intervencije iznosila je 93,3%. Zapažena je značajna razlika u preoperativnom periodu, u poređenju sa postoperativnim periodom, u konstipaciji (40,7% vs. 26,2%; p = 0,038), otežanoj defekaciji (22,3% vs. 8,7%; p = 0,012), fekalnoj inkontinenciji (18,4% vs. 7,7%; p = 0,039), fizičkim naporom-indukovanoj urinarnoj inkontinenciji (25,2% vs. 4,8%; p < 0,001), urgentnoj inkontinenciji (49,5% vs. 27,1%; p = 0,001), disfunkciji mokrenja (37,8% vs. 23,3%; p = 0.002) i retenciji urina (42,7% vs. 12,6%; p < 0,001). Rezultati PFDI-20 u postoperativnom periodu, u poređenju sa rezultatima u preoperativnom periodu, takođe su bili značajno niži (57,19 ± 16,57 vs. 21.62 ± 6.96; p < 0,001). Zaključak. Ova studija je pokazala da je LFK hirurška procedura sa visokim anatomskim uspehom i stepenom zadovoljstva bolesnica, minimalnim komplikacijama, posebno kod uznapredovalog PKO sa komorbiditetima povezanim sa životnim dobom.
Keywords: hirurgija, ginekološka, procedure; karlični organi, prolaps; kvalitet života; ankete i upitnici; žene