Interakcija između nivoa osteoprotegerina i TNF-α u dentalnoj pulpi sa mikromorfološkim promenama zuba kod pacijenata sa hroničnim pulpitisom - Šubarić, Ljiljana B.; Šubarić, Aleksandar S.; Djordjević, Nadica S.; Filimonović, Jelena S.; Jovanović, Radovan R.; Perić, Dejan; Inić, Sofija G.; Inić, Ružica G.; Stojanović, Zdenka; Đorđević, Aleksandar M. (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Hronični pulpitis (HP) je inflamacijski poremećaj zubne pulpe, u čijoj osnovi se nalaze različiti patofiziološki mehanizmi. Cilj rada bio je da se procene promene osteoprotegerina (OPG) i faktora nekroze tumora (tumor necrosis factor-TNF)-α u tkivu pulpe i ustanovi njihova povezanost sa histološkim promenama tkiva pulpe, kao i sa mikromorfološkim promenama koje se javljaju u mineralizovanom tkivu. Metode. Studijom je ispitana zubna pulpa 41 pacijenta sa HP i zubna pulpa 12 zdravih osoba. Grupa obolelih osoba podeljena je na osnovu prisustva komunikacije pulpe sa usnom dupljom, odnosno otvorenog (n = 22) ili zatvorenog (clausa) (n = 19) HP. Rezultati. Nivoi TNF-α bili su statistički značajno povišeni, dok je nivo OPG bio snižen u pulpi pacijenata sa HP, u poređenju sa kontrolnom grupom. Nivoi TNF-α bili su skoro jednaki u pulpi pacijenata sa zatvorenim HP i kontrolnoj grupi, a značajno povišeni kod pacijenata sa otvorenim HP u odnosu na kontrolnu grupu. Histopatološkom analizom uočeno je značajno povećanje broja mononuklearnih inflamacijskih ćelija u bolesnoj pulpi. Skenirajućom elektronskom mikroskopijom pokazane su jasne promene, koje su bile u korelaciji sa unutrašnjom resorpcijom. Zaključak. Rezultati ukazuju na znatno veći i intenzivirani proces resorpcije korena kod pacijenata sa zatvorenim HP, koji nije povezan sa promenama nivoa OPG i TNF-α u dentalnoj pulpi.
Keywords: citokini; zub, pulpa; histološke tehnike; mikroskopija, elektronska, skenirajuća; osteoprotegerin; faktor nekroze tumora alfa