Poređenje efekata dve metode analgezije u hirurškom lečenju razvojne displazije kuka kod dece - Peng, Bing; Zhang, Xifeng; Gu, Li; Jiang, Wenxu (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Za hirurško lečenje razvojne displazije kuka (RDK) često je potrebna acetabuloplastika i femoralna osteotomija. Ovu vrstu operacije karakteriše dugo trajanje, velika trauma i jak postoperativni bol. Cilj rada bio je da se uporede analgetski efekti kaudalne blokade (KB) i epiduralne blokade (EB) u hirurškom lečenju RDK kod dece. Metode. Ukupno je odabrano 100 dece, koja su bila podvrgnuta hirurškom lečenju RDK u našoj bolnici od maja 2018. do decembra 2021. godine, i nasumično podeljeno u dve grupe: grupu sa ultrazvučno vođenom KB i grupu sa EB (svaka grupa se sastojala od po 50 dece). Zabeležene su doze ropivakaina, promene krvnog pritiska, brzine otkucaja srca i intraoperativna doza fentanila. Osim toga, zabeležene su vrednosti još nekoliko parametara nakon operacije: procenjivan je skor modifikovane skale lica, nogu, aktivnosti, plača i utehe (Face, Legs, Activity, Cry, and Consolability – FLACC) 2, 4, 6, 12, 24, 36 i 48 sati nakon operacije; vreme prvog zahteva za acetaminofenom i procenat bolesnika koji su koristili petidin; stepen sedacije u toku 12 sati nakon operacije (procenjen korišćenjem Ramsay-eve skale sedacije – RSS); stopa učestalosti pojave mučnine, povraćanja i zadržavanja urina; stepen zadovoljstva članova porodice primenjenim metodama postoperativne analgezije kod dece. Rezultati. Doza ropivakaina koja je korišćena u grupi KB bila je veća od doze korišćene u grupi EB (p
Keywords: analgezija; anestezija, kaudalna; anestezija, epiduralna; deca; kuk, razvojna displazija; hirurgija, operativne procedure