Multimorbiditet radnoaktivnog stanovništva Srbije: rezultati nacionalnog istraživanja zdravlja iz 2019. godine - Radić, Ivana; Harhaji, Sanja; Dragnić, Nataša; Mijatović Jovanović, Vesna; Čanković, Sonja; Čanković, Dušan (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Starenje stanovništva i porast prevalencije hroničnih bolesti doveli su do porasta broja ljudi koji boluju od dve ili više bolesti. Cilj rada bio je da se utvrde prevalencija i prediktori multimorbiditeta kod radnoaktivnog stanovništva (RAS) u Srbiji. Metode. Ovi rezultati su deo studije „Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine“, sprovedene kao studija preseka na reprezentativnom stratifikovanom dvostepenom uzorku. Za potrebe ovog rada korišćeni su podaci 9 473 osoba iz populacije RAS (životnog doba 15–64 godina). Multimorbiditet je definisan kao prisustvo dve ili više hroničnih bolesti od ukupno 13 ispitivanih bolesti. Podaci o hroničnim bolestima dobijeni su samoizjašnjavanjem, a podaci o telesnoj masi i telesnoj visini dobijeni su merenjem ispitanika. Za procenu prediktora multimorbiditeta korišćena je multivarijabilna logistička regresija. Rezultati. Prevalencija multimorbiditeta kod RAS iznosila je 12,0% i bila je značajno viša kod žena (13,3%) nego kod muškaraca (10,6%). Prediktori multimorbiditeta bili su: ženski pol, starije životno doba, niži nivoi obrazovanja, niži prihodi, nezaposlenost, penzionisanost, udovištvo i status razveden(a). Predgojaznost i gojaznost bili su povezani sa višim šansama za multimorbiditet i kod muškaraca i kod žena. Zaključak. Multimorbiditet je značajan javnozdravstveni problem kod RAS Srbije zbog njegove visoke prevalencije, posebno među ranjivim kategorijama stanovništva i zbog nejednake zastupljenosti među različitim socio-ekonomskim grupama.
Keywords: bolesti, interakcije; radnici; prevalenca; faktori rizika; srbija; ankete i upitnici