Salivarni kalikrein-8 kao pogodan biomarker odgovora na stres - Şemsi, Rabia; Ergünol, Erdal; Sepici Dinçel , Aylin (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Kalikreini (KLK) su grupa serin proteaza, enzima koji su sposobni za cepanje peptidnih veza proteina. Pored toga, oni su proteolitički enzimi koji posreduju u konverziji kininogena (alfa 2-globulina) u bradikinin ili kalidin. Cilj rada bio je da se utvrdi da li bi KLK8 mogao biti novi biomarker za stres. Metode. Studijom su obuhvaćena ukupno 24 studenta (17 ženskog i 7 muškog pola). Opšte i dentalno zdravlje studenata bilo je procenjivano odgovarajućom anamnezom. Nestimulisani uzorci bili su prikupljani u epruvetama za sakupljanje pljuvačke Sarstedt® na sledeći način: u 08,00–09,00, u 12,00 i u 14,00–15,00 sati na dan ispita. Nivoi KLK mereni su ELISA metodom za humani KLK8. Rezultati. Jutarnji salivarni nivoi KLK8 (1,25 ± 0,26 pg/mL) bili su statistički značajno niži od nivoa KLK8 pre ispita [u 12,00 sati (2,89 ± 0,85 pg/mL)] (p = 0,0006).  Takođe postojala je značajna razlika između salivarnih nivoa KLK8 pre i posle ispita (1,69 ± 0,39) (p = 0,0005). Zaključak. Navedeni rezultati pokazuju da razlike u nivoima salivarnog KLK8 mogu biti povezane sa stepenom stresa, što ukazuje na to da KLK8 može služiti kao novi biomarker stresa.
Keywords: biomarkeri; kalikrein; oralno zdravlje; pljuvačka; stres, psihički; studenti stomatologije