Prevalencija i identifikacija iregularnih eritrocitnih antitela kod dobrovoljnih davalaca krvi na teritoriji Jugoistočne Srbije - Randjelović, Milica; Veličković, Ana; Vojinović, Jelena; Stanojković, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Svrha testiranja na transmisivne bolesti, kao i određivanje ABO grupa, Rh tipizacije i prisustva klinički značajnih eritrocitnih antitela je da se omogući odgovarajući izbor krvi/komponenti krvi za transfuziju, spreče ili svedu na minimum neželjeni efekti transfuzije i da se identifikuju davaoci čije jedinice krvi/komponente nisu pogodne za transfuziju. Cilj rada bio je da se utvrdi prisustvo iregularnih eritrocitnih antitela, kao i da se odredi specifičnost i poreklo ovih antitela kod dobrovoljnih davaoca. Metode. Prospektivnom opservacionom studijom, sprovedenom od januara do jula 2023. godine, obuhvaćeni su uzorci dobrovoljnih davalaca krvi za „skrining“ na antitela u populaciji dobrovoljnih davalaca krvi na teritoriji Jugoistočne Srbije. U ovom periodu, pregledano je ukupno 23 082 uzoraka zdravih davalaca krvi. Rezultati. Ukupna prevalencija iregularnih anti-eritrocitnih antitela iznosila je 0,1125%, pri čemu su anti-K, anti-D i anti-E aloantitela bila najčešće identifikovana. Od ukupno 26 davaoca sa pozitivnim „skriningom“, njih 11 (42,32%) je imalo aloantitela, a 15 (57,68%) je imalo antitela neutvrđene specifičnosti. Pozitivan test na antitela češće je utvrđen kod donora muškog pola, a većina pozitivnih slučajeva bila je u životnom dobu od 51 godine i starijih. Zaključak. Imunohematološko testiranje, uključujući „skrining“ antitela kod dobrovoljnih davalaca krvi, važno je za bezbednu transfuziju krvi i ima veliki klinički značaj. Takođe, ovo testiranje smanjuje rizik od komplikacija usled nekompatibilnih transfuzija.
Keywords: krvne grupe, abo sistem; antitela; krv, davaoci; srbija