Solitarni bazaloidni folikularni hamartom: prikaz dva bolesnika i kratak pregled literature - Tiodorović, Danica; Jović, Andrija; Cekić, Sladjana; Vidović, Nataša; Radević, Tatjana; Mijušković, Željko (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod. Bazaloidni folikularni hamartom (BFH) je retka benigna folikularna malformacija koja se često pogrešno dijagnostikuje. Bolesnici sa BFH ispoljavaju različite kliničke manifestacije i udružene abnormalnosti. BFH može biti familijarna, kongenitalna ili stečena malformacija, sa lokalizovanom ili generalizovanom distribucijom. Opisano je nekoliko kliničkih varijanti generalizovanih BFH, koje mogu biti udružene sa širokim spektrom abnormalnosti. Prikaz bolesnika. Prikazujemo dva slučaja solitarnog BFH kod pedijatrijskih bolesnika. Prvi bolesnik je 16-godišnji dečak sa istorijom poremećaja iz spektra autizma, koji je primljen na odeljenje na konsultaciju zbog bezopasnog nevusa na licu. Drugi bolesnik je šestogodišnja devojčica sa desetomesečnom istorijom asimptomatske papule boje kože na desnoj nazolabijalnoj brazdi, koja se vremenom uvećavala. Oba slučaja su dermoskopski dokumentovana i prikazana uz kratak pregled aktuelne literature. Zaključak. Imajući u vidu kliničku, patohistološku i dermoskopsku sličnost BFH sa drugim benignim i malignim lezijama, njegova incidenca u pedijatrijskoj populaciji je verovatno viša nego što je u aktuelnoj literaturi prikazano.
Keywords: dermoskopija; dijagnoza; imunohistohemija; hamartom; histološke tehnike.