Upućenost bolničkog profesionalnog osoblja u bolničke planove formiranja ekipa za medicinsko zbrinjavanje u slučaju katastrofa - Georgieva Georgieva, Mariya; Kostadinov, Rostislav; Anastasova Semerdjieva-Filipova, Mariya; Vladimirova Valkanova, Elena (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Reanimacija i hirurška medicinska pomoć su najvažnije medicinske aktivnosti u procedurama pomoći u katastrofama. Ograničeno vreme za spasavanje života u takvim okolnostima nameće potrebu da se timovi za reanimaciju i hiruršku medicinsku pomoć uspostave i obuče za pravovremeno reagovanje i medicinsku podršku u slučaju katastrofe pre nego što se katastrofa dogodi. Cilj rada bio je da se analizira upućenost bolničkog medicinskog osoblja, u regionu Plovdiva, u planove bolničkog reagovanja koji se tiču sastava hirurških i reanimacijskih timova i zadataka medicinske pomoći u slučaju katastrofe. Metode. Anonimna anketa, koja se sastojala od 55 pitanja i koja je trebalo da pruži informacije o tome koliko je bolničko osoblje upoznato sa medicinskim aktivnostima opisanim u bolničkim planovima medicinske podrške u slučaju katastrofe, sprovedena je od jula do septembra 2019. godine i obuhvatila je 295 medicinskih stručnjaka u bolnicama u regionu Plovdiva, u Bugarskoj. U statističkoj analizi rezultata korišćeni su deskriptivna statistika i Pearson-ov χ2 test. Rezultati. Anketa je pokazala da većina medicinskog osoblja nije znala ništa u pogledu postojanja, broja i zadataka specijalizovanih medicinskih timova planiranih za bolničko reagovanje u slučaju katastrofe. Zaposleni u multidisciplinarnim bolnicama za aktivno lečenje bili su u većoj meri upoznati sa pomenutim planovima u odnosu na svoje kolege iz univerzitetskih multidisciplinarnih bolnica. Zaključak. Nedovoljno znanje o ljudskim resursima koji su predviđeni za pružanje medicinske pomoći u uslovima katastrofa negativno utiče na povećanje kapaciteta bolnica,što dovodi do neadekvatne medicinske pomoći u takvim situacijama. Taktička spremnost bolnica u slučaju katastrofa mora biti poboljšana sprovođenjem rigoroznijeg programa obuke medicinskog osoblja u vezi sa planiranim bolničkim aktivnostima u slučaju katastrofalnih događaja, posebno za one koji rade u odeljenjima hitne medicinske pomoći, jedinicama intenzivne nege i hirurškim odeljenjima.
Keywords: bugarska; medicina katastrofa; katastrofe, planiranje; kadar bolnički; ankete i upitnici.