Zadovoljstvo poslom zdravstvenih radnika na odeljenjima palijativnog zbrinjavanja i faktori koji utiču na zadovoljstvo poslom tokom pandemije COVID-19 - Sinanović, Šćepan; Kilibarda, Tatjana; Bubanj, Saša; Prodović, Tanja; Potić, Srećko; Sekulić, Jelena; Spasić, Marko; Subotić, Slobodan; Kostić , Marina; Petrović, Marko; Popović Ilić, Tatjana; Tomović, Milena; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod/Cilj. Pandemija COVID-19 je značajno uticala na zdravstveni sistem, posebno na pružaoce zdravstvenih usluga kao što su medicinske sestre/medicinski tehničari, koji su morali da se pridržavaju strogih procedura i efikasno upravljaju svojim vremenom tokom smena. Cilj rada bio je da se iz perspektive medicinskih sestara/tehničara identifikuju unutrašnje snage, slabosti, pretnje i izazovi u upravljanju palijativnim zbrinjavanjem tokom pandemije COVID-19. Metode. Studija preseka sprovedena je na 100% uzorku medicinskih sestara/tehničara koji rade na bolničkom palijativnom zbrinjavanju u dva kliničko bolnička centra u Beogradu (ukupno 47 ispitanika). Instrument istraživanja bio je Upitnik o zadovoljstvu zaposlenih. Anketiranje je sprovedeno tokom septembra i oktobra 2022. godine. Rezultati. Procena zadovoljstva poslom medicinskih sestara/tehničara pokazala je umereno zadovoljstvo poslom (3,43), na koje je najviše uticala odgovarajuća finansijska nadoknada za rad i sprovođenje odgovarajuih mera za sprečavanje i kontrolu širenja COVID-19 infekcije. Dimenzije menadžmenta koje su bile u značajnoj vezi sa zadovoljstvom ispitanika su motivacija i adekvatnost higijenskih uslova i mera za kontrolu COVID-19 infekcije (χ2 = 62,83, p = 0,004 i χ2 = 36,42, p = 0,006, redom). Zaključak. Medicinske sestre/tehničari koji doživljavaju stres na poslu u redovnim uslovima imaju tendenciju da reaguju na isti način u različitim uslovima, kao što su i oni povezani sa infekcijom COVID-19. Najteži izazov sa kojim se menadžment suočava je prepoznavanje važnosti posla medicinskih sestara/tehničara od strane društvene zajednice. Zbog toga je važno poštovati i podržavati najvažnije profesionalne vrednosti medicinskih sestara/tehničara, kao što su vredna dostignuća, važnost profesionalnog izazova, lični rast i razvoj i samostalnost u praksi.
Keywords: covid-19; posao, zadovoljstvo; medicinski tehničari; nega, terminalna.