Iznenadna dugotrajna monomorfna ventrikularna tahikardija kod prethodno zdrave odrasle osobe sa puno uzroka za to, ali koji je pravi? - Jović, Zoran; Opančina, Miljan; Mladenović, Zorica; Djurić, Predrag; Djurić, Ivica; Marić Kocijančić, Jelena; Djenić, Nemanja; Opančina, Valentina; Obradović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2024)
Uvod. Dugotrajna monomorfna ventrikulska tahikardija (VT) – DMVT je retka, nedovoljno dijagnostikovana patologija sa veoma lošom prognozom. Zajedno sa ventrikulskom fibrilacijom, DMVT je odgovorna za skoro sve iznenadne srčane smrti (ISS) nastale usled aritmije. Najčešći uzrok VT je ishemijska bolest srca, ali postoje i mnogi drugi razlozi, među kojima su aritmogena kardiomiopatija desne komore (AKDK) i fenomen miokardnog „mosta“ (bridge). Mogućnosti lečenja uključuju hibridni pristup, koji se sastoji od antiaritmijskih lekova, kateterske ablacije i implantabilnog kardioverter defibrilatora (IKD). Prikaz bolesnika. Prikazujemo slučaj 46-godišnjeg muškarca, oficira u vojsci, koji je tokom redovnih fizičkih aktivnosti kod kuće osetio bol u grudima, lupanje srca i mučninu. Zbog navedenih tegoba odmah je pregledan i dijagnostikovana mu je DMVT. Ubrzo nakon postavljanja dijagnoze bolesnik je izgubio svest i uspešno je reanimiran. Sprovedena je kompletna neinvazivna i  invazivna kardiološka dijagnostika. Utvrđeno je da je bolesnik imao stabilnu koronarnu bolest i mišićni „most“ na prednjoj descedentnoj arteriji. Nakon transtorakalne ehokardiografije i magnetne rezonance srca, posumnjano je na AKDK. Genetsko testiranje na AKDK bilo je negativno, ali prema kriterijumima konsenzusa stručnjaka Heart Rhythm Society, imali smo dovoljno dokaza za definitivnu dijagnozu. Bolesnik je hospitalizovan tokom deset dana i lečen lekovima, bez pojave VT i drugih poremećaja. Pre otpusta iz bolnice, ugradili smo mu implantibilni loop rikorder i pratili srčani ritam tokom godinu dana. Tokom trogodišnjeg praćenja svi elektrokardiografski nalazi bili su normalni. Zaključak. Iznenadna DMVT je najčešći uzrok ISS. Detaljan pregled je od neprocenjive važnosti, kao i utvrđivanje neposrednog uzroka aritmije i primena odgovarajuće terapije, koja za te bolesnike predstavlja vid lečenja koji spasava život. Terapija uključuje lekove, elektrofiziologiju ili IKD ili kombinaciju ovih pristupa u lečenju.
Keywords: miokard, bolesti; koronarna bolest; defibrilatori, implantabilni; dijagnoza; magnetska rezonanca, snimanje; miokardni mostovi; tahikardija, ventrikulska; ultrasonografija