Funkcionalna hirurgija karcinoma larinksa kod tromboniste - Čukić, Ognjen; Milenković, Aleksandar; Sotirović, Jelena; Milojević, Milanko (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Savremenim tretmanima karcinoma glotisa, otkrivenog u ranoj fazi, postiže se visoka stopa lokalne kontrole bolesti i dugoročno preživljavanje, ali potencijalni neželjeni efekti nekih tretmana mogu imati značajan uticaj na kvalitet života bolesnika. Malo je dostupnih naučnih istraživanja o efektima poštedne hirurgije kod muzičara, pri čemu je naglašen izazov balansiranja između funkcionalnog ishoda hirurgije i njihovih profesionalnih zahteva. Prikaz bolesnika. Predstavljamo uspešno hirurško lečenje skvamocelularnog karcinoma (T1a stadijum) srednje trećine levog glasnog nabora kod profesionalnog tromboniste sa višegodišnjom istorijom pušenja. Zbog suboptimalne ekspozicije tokom inicijalne mikrolaringoskopije, za uklanjanje karcinoma urađena je otvorena hordektomija umesto transoralne laserske mikrohirurgije. Nakon operacije i pravilne rehabilitacije, bolesnik je nastavio da nesmetano svira duvački instrument i uspeo da ispuni sve obaveze jednog profesionalnog muzičara u nacionalnom orkestru. Zaključak. Izbor metode lečenja od karcinoma glotisa kod profesionalnih muzičara koji sviraju duvačke instrumente, ostaje izazov zbog ograničenih literaturnih podataka i potencijalne štete za profesionalnu sposobnost i karijeru muzičara. Pokazalo se da su delimične otvorene laringektomije za lečenje od karcinoma larinksa izvodljive bez ugrožavanja performansi muzičara.
Keywords: larinks, neoplazme; laringektomija; kvalitet života; karcinom, planocelularni; glasne žice