Infantilni hemangiom gornjeg kapka kod jednog veoma prevremeno i dva ekstremno prevremeno rođena odojčeta: INFANTILNI HEMANGIOMI KAPKA - Žeravica, Milica; Matić, Aleksandra; Matić, Milan; Pajić, Miloš; Prćić, Sonja (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Infantilni hemangiomi (IH) su najčešći vaskularni tumori u periodu odojčeta, čija se učestalost povećava sa smanjenjem gestacijskog doba. Mada retki, periorbitalni IH (PIH) imaju visoku učestalost komplikacija, sa značajnim rizikom od oštećenja vida i estetskih posledica. Zbog toga što se smatraju visokorizičnim IH, takvi bolesnici moraju biti lečeni. U dostupnoj literaturi ima malo podataka o terapiji IH kod novorođenčadi i odojčadi rođene sa veoma niskom i ekstremno niskom gestacijom. Prikaz bolesnika. Prikazujemo troje odojčadi muškog pola (jedno rođeno veoma prevremeno a dvoje ekstremno prevremeno) sa PIH koji je zahvatio gornji kapak. U sva tri slučaja, IH su bili pojedinačni, ali sa različitim podtipovima prema dubini zahvatanja mekog tkiva (površinski, kombinovani, duboki). Nijedan od prikazanih bolesnika nije imao dodatne kongenitalne anomalije. Za lečenje svakog bolesnika primenjen je individualni pristup. Sva odojčad su lečena oralnom primenom propranolola, uz pažljivo praćenje mogućih neželjenih efekata leka i prilagođavanje lečenja, u skladu sa njihovom eventualnom pojavom. Uvođenje propranolola per os sprovedeno je u bolničkim uslovima, sa postepenim povećavanjem doze leka do postizanja ciljne terapijske doze. Zaključak. U slučaju PIH, oftalmolog je neizostavni član medicinskog tima. Veoma nezrela i ekstremno nezrela novorođenčad su pod nadzorom oftalmologa u sklopu obaveznog skrininga na retinopatiju, ali, ukoliko imaju i PIH, nadzor mora biti posebno detaljan i dugotrajan.
Keywords: lečenje lekovima; kapak; hemangiom; novorođenče, prevremeno, ekstremno; novorođenče, prevremeno; propranolol