Korelacija između težine kliničke slike i kvaliteta života kod bolesnika sa umerenom do teškom psorijazom: dokazi iz stvarnog sveta - Milidrag, Ardea; Safiye, Teodora; Gutić, Medo; Zlatanović, Milena; Radević, Svetlana; Ravić-Nikolić, Ana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Psorijaza je hronično multisistemsko, inflamatorno i imunski posredovano dermatološko oboljenje recidivirajuće prirode. Ovo oboljenje ne samo da utiče na objektivne parametre kao što su zahvaćenost kože i zglobova sa različitim intezitetom zahvaćenosti i stepenom intenziteta promena, već utiče i na kvalitet života (KŽ) povezanim sa zdravljem. Cilj rada bio je da se utvrde težina kliničke slike i KŽ kod obolelih sa umerenom do teškom psorijazom, kao i povezanost ispitivanih parametara pre i posle lečenja. Metode. Studijom preseka obuhvaćeno je 183 bolesnika sa dijagnozom umerene do teške psorijaze. Težina kliničke slike određivana je izračunavanjem indeksa Psoriasis Area and Severity Index (PASI) od strane dermatologa, dok je pomoću upitnika Dermatology Life Quality Index (DLQI) procenjivan KŽ, a pomoću Psoriasis Life Stress Inventory (PLSI), meren je nivo stresa povezanog sa psorijazom. Težina bolesti i KŽ mereni su na početku primene terapije kao i posle 16. nedelje primene terapije. Rezultati. Prosečna vrednost PASI  indeksa na početku terapije bila je 23,1 ± 6,5, dok je nakon 16. nedelje ta vrednost iznosila 4,36 ± 4,86. Vrednost DLQI skora na početku terapije iznosila je 20,8 ± 5,0, a nakon 16. nedelje 6,20 ± 6,16, dok je skor PLSI iznosio 35,37 ± 8,84 na početku, a 12,75 ± 12,82 posle 16. nedelje primene terapije. Utvrđeno je postojanje jake korelacije između PASI i PLSI skora (r = 0,702, р < 0,001) posle 16. nedelje, dok je korelacija između DLQI i PASI skora bila umerena (r = 0,683, р
Keywords: psorijaza; kvalitet života; bolest, indeks težine; ankete i upitnici; stres, psihički