Pouzdanost ortopantomograma u proceni morfologije korenova gornjih i donjih umnjaka - Gačić, Bojan; Ilić, Branislav; Bakalović, Jovana; Mitrović, Marija; Kuzmanović Pficer, Jovana; Jovičić, Bojan; Janjić, Bojan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Nedostaci ortopantomografske (OPT) metode, kao i neadekvatne interpretacije radiografskih snimaka mogu imati za posledicu pogrešno planiranje i komplikacije koje nastaju tokom ili nakon ekstrakcije umnjaka. Cilj rada bio je da se utvrdi validnost i pouzdanost OPT nalaza u proceni morfologije korenova umnjaka nakon ekstrakcije, kao i to da li stepen kliničkog iskustva utiče na preciznost procene. Metode. Studija preseka sprovedena je na 200 pacijenata kojima je bila indikovana ekstrakcija umnjaka. Preoperativna OPT procena sprovedena je od strane ispitivača koji su na osnovu nivoa iskustva bili svrstani u tri grupe: studente, specijalizante i profesore. Nakon ekstrakcije umnjaka beležena je morfologija njihovih korena, a preciznost procene izvršena je primenom različitih statističkih testova. Rezultati. Najviši procenat uspešnih procena utvrđen je za jednokorene gornje i donje umnjake. Postojala je statistički značajna razlika u pogledu uspešnosti procene profesora u odnosu na procenu studenata i specijalizanata (p = 0,0015). Vrednosti weighted Cohen’s kappa (kw) su se postepeno uvećavale idući od grupe studenata ka grupi profesora (0,06, 0,28, 0,34, redom). Najveće razmimoilaženje odgovora postojalo je kada su se poredile grupa studenti i grupa profesori (slabo, kw = 0,25584). Zaključak. U ovoj studiji nisu pokazani rezultati koji potvrđuju pouzdanost OPT snimka za procenu tačne morfologije korena trećih molara. Nivo kliničkog iskustva utiče na uspešnost procene, ali kompleksnije kliničke slučajeve trebalo bi procenjivati različitim dijagnostičkim metodama.
Keywords: procena, istraživanja; umnjaci; ortopantomografija; zub, koren