Myocarditis as the first manifestation of eosinophilic granulomatosis with polyangiitis - Djordjević Radojković, Danijela; Apostolović, Svetlana; Damjanović, Miodrag; Kostić, Tomislav; Fejsa Levakov, Aleksandra; Dimitrijević, Marko; Janković Tomašević, Ružica; Dakić, Sonja; Božinović, Nenad; Pavićević, Milena (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Miokarditis nije retka dijagnoza, ali njegova etiologija često ostaje nepoznata, jer zahteva obiman dijagnostički rad. Eozinofilna granulomatoza sa poliangiitisom (EGPA) ili Churg-Strauss-ov sindrom je vrlo retka sistemska bolest, čiju dijagnozu nije lako postaviti. Miokarditis u EGPA nije čest i obično se javlja u kasnim stadijumima bolesti. Prikaz bolesnika. Muškarac, starosti 22 godine, primljen je pod kliničkom slikom akutnog koronarnog sindroma. Koronarnom angiografijom isključeno je prisustvo stenoza na epikardnim koronarnim arterijama i postavljena je radna dijagnoza infarkta miokarda bez opstrukcije koronarnih arterija (myocardial infarction with non-obstructive coronary arteries – MINOCA). Potom su utvrđeni inflamatorni sindrom, eozinofilija i mnogobrojni simptomi i znaci sistemske bolesti. Dijagnostički rad uključio je obimna laboratorijska ispitivanja, kojima su isključeni infektivni agensi kao uzročnici. Zatim su urađena imunološka ispitivanja, kompjuterizovana tomografija grudnog koša, magnetna rezonanca (MR) srca i biopsija koštane srži, nosne sluznice i kože. Postavljena je dijagnoza mioperikarditisa, koja je potvrđena pomoću MR srca. Uzrok miokarditis – EGPA, je utvrđen tek nakon patohistološkog nalaza biopsije kože, što je omogućilo adekvatnu imunosupresivnu terapiju. Zaključak. Precizna dijagnoza bila je presudna za ispravno – kauzalno lečenje bolesnika, posebno zbog toga što mu je potrebna doživotna imunosupresivna terapija. Kako bi ovako kompleksni bolesnici dobili adekvatnu terapiju, neophodan je multidisciplinarni pristup i istrajnost u dijagnostici etiologije miokarditisa.
Keywords: dijagnoza; histološke tehnike; miokarditis; eozinofilija; angiitis, granulomatozni