Komparativna procena dubine invazije tumora usne duplje u ranom stadijumu na osnovu nalaza intraoralnog ultrazvuka i kompjuterizovane tomografije - Marković Vasiljković, Biljana; Antić, Svetlana; Jelovac, Drago (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Dubina invazije karcinoma usne duplje i zahvaćenost regionalnih limfnih čvorova definišu terapijski modalitet, ishod lečenja i prognozu bolesti.  U određivanju stadijuma karcinoma usne duplje, najšire primenjivane metode su kompjuterizovana tomografija (KT) i magnetna rezonanca (MR), čija ograničenja se donekle mogu prevazići upotrebom intraoralnog ultrazvuka (IOUZ). Cilj rada bio je da se proceni vizuelni prikaz karcinoma usne duplje ranog stadijuma, odredi dubina invazije (DI) i najveći dijametar tumora (NDT) metodama IOUZ i KT, a zatim da se uporede sa histopatološkim (HP) nalazom. Metode. Studija je dizajnirana kao prospektivna sa vremenskim ograničenjem od tri meseca. Kod 11 bolesnika sa ranim kliničkim stadijumom karcinoma usne duplje, urađen je nativni i postkontrastni pregled glave i vrata pomoću KT, a potom pregled lezije metodom IOUZ. Koristeći obe metode merene su vrednosti DI i NDT, koje su potom korelisane sa HP nalazom. Analiza dobijenih podataka izvršena je upotrebom statističkog paketa SPSS 22 i Pearson-ovog koeficijenta korelacije. Rezultati. Ustanovljena je značajna korelacija (p = 0,001) između vrednosti DI izmerenih pomoću metoda IOUZ i KT, sa merama dobijenim HP obradom. Sa druge strane, upoređivanjem vrednosti za NDT izmerenih na IOUZ i KT pregledu, nije ustanovljena korelacija sa HP izveštajem. Zaključak. Mere DI dobijene metodom IOUZ značajno su korelisale sa onim u HP izveštaju, uz prevazilaženje ograničenja KT metode u evaluaciji tumora malih dimenzija i tumora koji se zbog artefakata ne mogu prikazati.
Keywords: histološke tehnike; usta, neoplazme; neoplazme, invazivnost; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska; ultrasonografija