Klinički rezultati scarf osteotomije - Gluščević, Boris; Stanojković, Aleksandar; Bukumirić, Dragica; Jeremić, Danilo (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. U Srbiji ima vrlo malo radova u kojima se opisuju klinički rezultati i dugoročni efekti scarf osteotomije (SO). Cilj ove retrospektivne studije bio je da se utvrdi efikasnost SO kod hallux valgus (HV) deformiteta, kao i stepen recidiva i njihovi mogući uzroci. Metode. Studijom su bila obuhvaćena 48 bolesnika (52 stopala) kod kojih je izvršena SO. Prosečno vreme praćenja bilo je 103,9 (63–156) meseci. U cilju kliničke procene rezultata korišćena je skala američkog ortopedskog udruženja za skočni zglob i stopalo (American Orthopedic Foot and Ankle Society – AOFAS) i Vizuelna analogna skala (VAS) bola. U cilju radiografskog utvrđivanja stepena deformiteta, preoperativno i postoperativno su rađene radiografije stopala u stojećoj poziciji i određivani su sledeći parametri: HV ugao (HVU), intermetatarzalni ugao, distalni metatarzalni artikularni ugao i pozicija sezamoida. Rezultati. Vrednosti skora AOFAS povećane su sa 19 (5–45) poena preoperativno na 92 (54–100) poena u trenutku poslednjeg kontrolnog pregleda (p
Keywords: haluks valgus; ortopedske procedure; osteotomija; recidiv; srbija; lečenje, ishod