Ektopični cervikalni timus čvrste strukture kod odojčeta - Vlahović, Aleksandar; Živković, Milana; Majić, Velibor; Badnjar-Ilić, Zorka; Begović, Ninoslav; Dizdarević, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Ektopični cervikalni timus (ECT) nastaje kao posledica nepotpune migracije primordijuma timusa tokom embriogeneze. U najvećem broju slučajeva ECT je asimptomatski, međutim kod oko 10% bolesnika postoje različite vrste simptoma. Prikaz bolesnika. Četvoromesečni dečak je hospitalizovan u našoj ustanovi zbog prisustva velike izrasline na desnoj strani vrata, prisutne od rođenja, sa tendencijom rasta. Fizikalnim pregledom konstatovana je čvrsta, bezbolna, meka, delimično pokretna masa nepravilnog kružnog oblika na desnoj strani vrata, ispred prednje ivice sternokleidomastoidnog mišića, iza parotidne žlezde i iznad karotidne lože. Koža iznad izrasline bila je nepromenjena. Dimenzije mase bile su 40 × 32 × 15 mm. Na osnovu kliničkog i ultrasonografskog nalaza, kao i nalaza magnetne rezonance, postavljena je sumnja da se radi o tkivu ECT. Promena je odstranjena hirurškim putem. Patohistološkim pregledom potvrđeno je prisustvo ECT, sa Hasalovim korpuskulima u meduli. Postoperativni tok protekao je uredno i rana je dobro zarasla. Na redovnim kliničkim, imunološkim i ultrazvučnim kontrolama u periodu od šest meseci registrovan je uredan nalaz. Zaključak. Kongenitalni ECT je retka kongenitalna anomalija koja se, međutim, mora uzeti u obzir prilikom razmatranja diferencijalne dijagnoze cervikalnih tumorskih masa.
Keywords: anomalije; dijagnoza, diferencijalna; odojče; hirurgija, operativne procedure; timus