Povezanost prebojene gingive pored zuba nosača sa prisustvom livene nadogradnje - Ristić, Ljubiša; Lazić, Vojkan; Postić, Srdjan; Jelić, Nenad; Djordjević, Igor; Mladenović, Raša (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Uzrok promene boje gingive (discolored gingiva – DG) je prisustvo metala u gingivalnom tkivu. DG je relativno česta pojava, a izazvana je taloženjem amalgamskog materijala u gingivalnom tkivu tokom stomatološke primene ili oralne hirurgije. Cilj rada bio je da se utvrdi značaj prisustva livene nadogradnje za pojavu DG kod zuba nosača u odnosu na vrstu legure od koje su proizvedene fiksne zubne nadoknade (FZN). Metode. U studiju je bilo uključeno 327 ispitanika sa ugrađenim FZN. Ispitivano je ukupno 1 585 zuba nosača FZN. U zavisnosti od vrste legure od kojih su bile izrađene FZN (srebro-paladijum, zlato, metal-keramika ili njihova kombinacija), ispitanici su bili razvrstani u četiri grupe. Prisustvo livene nadogradnje potvrđivano je rendgenskim snimkom ili uvidom u stomatološki karton. Ispitivanje je vršeno u periodu od jedne godine. Rezultati. Kod više od trećine (37,7%) ispitanika uočena je DG, od kojih je 57,3% imalo  izrađenu livenu nadogradnju. Kod zuba nosača, FZN prebojenost se javila kod 14,6% ispitanika. Livena nadogradnja bila je prisutna kod 92,7% zuba nosača kod kojih se javila DG. Zaključak. Prebojena gingiva pojavila se u svim grupama ispitanika, bez obzira na vrstu legure od koje je FZN bila izrađena. Prisustvo livene nadogradnje je od velikog značaja za pojavu sivo-plavičaste prebojenosti gingive.
Keywords: legure, stomatološke; amalgam, stomatološki; zubna proteza, parcijalna, fiksna; gingiva