Longitudinalni ekstenzivni transverzalni mijelitis posle epiduralne anestezije primenjene tokom porođaja - Damnjanović, Dijana; Zamurović, Milena; Vranjanac, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Neurološke komplikacije vezane za epiduralnu anesteziju su retke, ali je neophodno što ranije ih prepoznati i dijagnostikovati, u cilju započinjanja odgovarajuće terapije i sprečavanja daljih neuroloških oštećenja. Jedna od retkih komplikacija regionalne anestezije opisane u ovom radu je longitudinalni ekstenzivni transverzalni mijelitis (LETM). Prikaz bolesnika. Bolesnica stara 32 godine, porođena carskim rezom u terminu, istog dana razvila je LETM. Imajući u vidu neuroradiološke nalaze koji su ukazivali na dugu centralnu leziju u torakalnom i lumbalnom delu kičme, i očekivanu reakciju na primenjenu imunoterapiju (imunosupresivna terapija i terapijska izmena plazme), postavljena je dijagnoza LETM. I pored primenjene terapije i regresije lezija, bolesnica nije mogla da ustane bez podrške. U toku kasnijeg lečenja, po instrukcijama fizijatra sprovedena je fizikalna terapija, na koju je bolesnica sporo ali povoljno reagovala, postepenim povratkom funkcije donjih ekstremiteta. Zaključak. Rana dijagnostika i blagovremeno lečenje LETM ključni su za prognozu bolesti i rani oporavak bolesnika.
Keywords: anestezija, epiduralna; dijagnoza; lekovi, neželjeni efekti i neželjene reakcije; porođaj; mijelitis, transverzalni; paraliza