Neurofiziološka potvrda zahvaćenosti freničnog nerva kod bolesnika sa dispnejom i herpesom zosterom - Martić, Vesna; Stojanov, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Herpetična lezija freničnog nerva je veoma retka. Te lezije su obično jednostrane i za većinu kliničara je klinička manifestacija herpes zostera u cervikalnom ili torakalnom regionu, uz paralizu dijafragme na istoj strani, dovoljna za postavljanje dijagnoze segmentne paralize freničnog nerva. Prikazujemo bolesnicu sa tipičnom kliničkom slikom kod koje je zahvaćenost freničnog nerva potvrđena ispitivanjem provodljivosti nerva. Prikaz bolesnika. Bolesnica stara 58 godina javila se na pregled zbog tegoba sa disanjem u vidu „kratkog” daha. Bolesnica je dva i po meseca ranije imala herpetični osip na koži desnog ramena. Rendgenskim snimkom grudnog koša utvrđena je podignuta desna hemidijafragma. Ispitivanjem provodljivosti freničnog nerva utvrđena je jasna asimetrija: produžena latencija i redukovana amplituda desnog freničnog nerva. Bolesnica je lečena aciklovirom, pregabalinom i vitaminima B kompleksa. Šest meseci kasnije, motorički deficit se potpuno povukao. Zaključak. Ispitivanje provodljivosti freničnog nerva je korisno za postavljanje definitivne dijagnoze. Povoljan ishod, kao kod prikazane bolesnice, redak je kod bolesnika sa tom dijagnozom i može biti povezan sa blagovremenim lečenjem aciklovirom.
Keywords: dijagnoza; elektrodijagnostika; herpes zoster; živci, provodljivost, ispitivanje; frenični nerv